Ny velferdsteknologi og skreddersydde løsninger til den enkeltes behov skal føre til at pasienter kan bli boende lenger i eget hjem.

Moderne teknologi vil bidra til at flere eldre bor hjemme

Mandag, 20 april, 2015 - 15:22


Selv om Norge er blant de ledende landene innen modernisert helsevesen er det likevel rom for utvikling. Særlig digitale teknologier som både påvirker industrien, tjenestene og pasientens liv generelt, fornyes stadig.

Tirsdag denne uken sparkes en todagers lang konferanse om nettopp dette i gang. Konferansen som har tatt navnet eHelse holdes i Sandvika der alt fra teknologer, fagspesialister og spesielt interesserte samles til drøfting av et felles mål; veien til fremtidens Helse-Norge. Et av temaene på agendaen er medisinsk teknologi der det rettes stort fokus på pasientbehandling hjemmefra.

Moderne velferdsteknologi

Det er ingen hemmelighet at det er mangel på eldreboliger og sykehjemsplasser i Norge. Én løsning på problemet kan være at pasienter blir boende lenger i eget hjem. Marit Hagland fra Lyse Smart AS mener Smarthus integrert med velferdsteknologi kan føre til en slik løsning. Ved hjelp av velferdsteknologiprodukter som for eksempel digital styring av varme, lys og direktetilknytning til nødetater kan eldre og andre med spesielle behov til å klare seg lenger hjemme.

Også kommunale helse- og omsorgstjenester har startet prosjekter med velferdsteknologi og andre typer trygghetspakker for å få pasienter til å bo hjemme lenger. I tillegg arbeider Helsedirektoratet med å utvikle et system der hjemmeboende pasienter kan e-samhandle med helse- og omsorgstjenestene og varsle om hjelp trengs.

Vil skape debatt

eHelse 2015 arrangeres av Tekna, Norsk Sykepleierforbund (faggruppen for e-helse) og Den Norske Dataforeningen (DND), og  har som målsetting å bli Norges største uavhengige konferanse om IT og helse. Janicke Langvik Vibe fra DND kan fortelle at konferansen arrangeres for tredje gang og at antall deltagere stiger for hvert år. Langvik Vibe tror årets eHelse vil høste engasjement:

- I år har vi en god blanding av deltagere, der alt fra teknologer til sykepleiere og forskere skal møte opp. Det håper jeg skaper en spennende debatt!

 

Emneord: