Pensjonist-luksus tapper felleskassa

Over halvparten av norske menn tar ut alderspensjon når de fyller 62. Eks-politimann Stein Erik Olsen (60) er en av mange som prioriterer fritid foran høy pensjon. Det koster samfunnet dyrt, mener SSB. 
Tirsdag, 28 april, 2015 - 13:20


– Jeg har en lektorlønn i pensjon, og den beholder jeg livet ut, i tillegg kan jeg jobbe ved siden av. Nå har jeg mye mer tid til å gjøre det jeg vil. Jeg savner ikke jobben, sier Olsen.

60 år gamle Stein Erik Olsen har vært pensjonist i tre år. Årlig får han 480.000 kroner i pensjon, og når han fyller 62, får han i tillegg mulighet til å ta ut pensjon via Folketrygden. Den tidligere politimannen er en av mange som velger å pensjonere seg tidlig.

Nye tall fra NAV viser at over halvparten av norske menn tar ut alderspensjon når de fyller 62 år. Noen fortsetter å jobbe mens de tar ut pensjon, mange går inn i pensjonisttilværelsen.

Pensjonsrettighetene man sparer opp ved å arbeide kan sammenliknes med en bankkonto. Den skal deles ut som månedlig pensjon i årene man er pensjonist. Når man fyller 61 år, beregner NAV hvor lenge din generasjon i gjennomsnitt kommer til å leve. Når man begynner å ta ut pensjon, blir utbetalingen mindre desto flere år du forventes å motta den.

Å gå av tidlig og samtidig leve lenger, innebærer at man får en lavere pensjon.

– Tidlig avgang innebærer at man sprekker sparegrisen og sprer pensjonen utover flere år. Det fører til at pensjonsutgiftene betales tidligere og over flere år, men i mindre doser, sier seniorforsker i SSB, Erling Holmøy, som forsker på velferdsstatens finansieringsproblem.

Det som koster samfunnet dyrt, er når arbeidsføre personer velger å gå av vesentlig tidligere enn den ordinære pensjonsalderen på 67 år.

Se video: Stein Erik Olsen dyrker hobbyen sin, som er å smøre ski.

Kostnadene øker

Snart blir etterkrigsbarna pensjonister, og da vil kostnadene øke. En av fire 62-åringer velger å ta pensjonen og slutte i jobb.

Ole Christian Lien, seksjonssjef i NAV, mener at pensjonssystemet er bærekraftig, men han er bekymret for fremtiden.

– Finansdepartementet anslår at Norge, med dagens skatte- og velferdsnivå, vil ha et udekket finansieringsbehov i 2060 tilsvarende seks prosent av BNP. Det må dekkes inn gjennom økte skatter, lavere velferdsnivå eller ved å øke sysselsettingen vesentlig. Vekst i pensjonsutgiftene er en betydelig del av utfordring som kommer, sier han.

Erling Holmøy i SSB forklarer at det koster mye penger når arbeidsføre skattebetalere blir mottakere av pensjon, akkurat som Stein Erik Olsen.

– I Norge produserer en gjennomsnittlig yrkesaktiv verdier for det dobbelte av hva man tjener etter at alle skatter er betalt. Det er fordi den enkelte skattebetaler skal finansiere seg selv og andre som har behov for offentlige tjenester. Samfunnet går glipp av store verdier når folk går av tidlig fordi produksjonen stopper opp. I stedet for å skape verdier og betale skatt, blir de mottakere av skattepenger, sier han.

I 2013 var forventet levealder i Norge 83,7 år for kvinner og 79,7 år for menn. SSB forventer at menns levealder vil øke til minst 90 år i 2100.

Tar ut pengene tidlig

Kvinner venter lenger enn menn før de tar ut pensjonen sin – uavhengig av om de fortsetter i jobb eller om de går av. Mens 54 prosent av mennene tar ut alderspensjon når de fyller 62 år, er tallet 28 prosent for kvinner. Holmøy i SSB tror årsaken er at kvinner lever lenger, noe som gjør at pensjonen må vare i flere år.

– Satt på spissen er spørsmålet om man vil ha mye penger i få år, eller om man vil ha litt penger over mange år. Pensjonskostnaden er lik for staten dersom mottakeren fortsetter i jobb. Det er mest gunstig om folk motiveres til å stå lenger i jobb mens de samtidig mottar alderspensjon, mener Holmøy.holmoySSB-forsker Erling Holmøy.

– Hva er grunnen til at folk som står i jobb velger å ta ut ut alderspensjon tidlig?

– Det er mange årsaker. Noen tenker at det er bedre med en fugl i hånda enn ti på taket. Det gjelder særlig dem som har dårlig helse, og som sannsynligvis ikke vil oppleve så mange pensjonsår. Det kan også hende at en del ikke er klar over at skattesatsen øker hvis man tar ut både pensjon og lønn. Mange velger å forvalte pengene i sin egen spareform, men man trenger ikke å bruke pengene heller, sier Holmøy.

Prioriterer fritid

For pensjonisten Stein Erik Olsen er ikke pengene det viktigste. Han sluttet i politiet for å få mer tid til å dyrke hobbyene sine.

På vinterstid jobber den tidligere kriminalsjefen for Swix og som smøresjef for langrennslaget LeasePlan Go. På sommeren har han fri. Når Journalen møter Olsen har han nettopp kommet hjem fra fotballtur tili Barcelona. Formiddagen har gått med til å skifte dekk på Audien som står i garasjen ved eneboligen på Kjelsås.

– Alt har sin tid. Vi jobbet døgnvakter i politiet, og jeg hadde en krevende jobb. Nå er jeg ferdig med det, og jeg er glad for å gjøre noe annet, sier Olsen.

Hvorfor er du ikke i full jobb?

– I politiet har vi muligheten til å gå av når vi er 57. Det er ingen som tvinger oss til å gå, men jeg ønsket å gi meg. Jeg føler meg veldig priviligert som har en så god pensjonsordning. Nå kan jeg gjøre det jeg vil, uten å ha økonomiske bekymringer, sier Olsen.

Emneord: