Slik svindles NAV for millioner

En apoteker fra Oslo er dømt til fengsel for å ha svindlet til seg 195.000 kroner ved å oppgi uriktige opplysninger til NAV. Hvert år taper samfunnet mange millioner kroner på grunn av trygdesvindel – og problemet bare øker.
Mandag, 20 april, 2015 - 13:45


Kvinnen i 30-årene hadde en gjennomsnittlig inntekt, men det stoppet henne ikke fra å lure NAV i perioden april 2011 til januar 2012. Apotekeren mottok i en periode dagpenger fra NAV, men da kvinnen fikk jobb, ga hun ikke beskjed til NAV. Dermed fortsatte staten å betale ut penger til kvinnen de trodde var arbeidsledig.

Med elektronisk meldekort oppga hun å ha jobbet 44,5 timer, men i virkeligheten hadde apotekeren jobbet nærmere 1900 timer. Dermed fikk kvinnen urettmessig utbetalt 194.977 fra folketrygden. Kvinnen var også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring overfor trygdemyndighetene.

Presedensen i norsk rettsvesen er at svindel over 1G, 88.370 kroner i 2014, kvalifiserer til ubetinget fengsel. Oslo-apotekeren ble før påske dømt til 36 dagers fengsel,  hvorav 18 av disse ble gjort betinget. Kvinnen ga en uforbeholden tilståelse i retten.

Tall fra NAV viser at denne saken ikke er unik. For hvert år som går, øker trygdesvindelen i Oslo.

Svindles for hundrevis av millioner

Tallene for Østlandet er som følger: I 2012 ble 192 personer anmeldt for å ha svindlet til seg 35,5 millioner kroner. I 2013 ble 233 personer anmeldt for å ha svindlet til seg 42 millioner kroner. I fjor ble 173 personer anmeldt for trygdebedrageri til en sum av 43,5 millioner kroner på Østlandet. På landsbasis anmeldte NAV trygdesvindel til en total verdi av 271 millioner kroner i 2014. Gjennomsnittsbeløpet pr. svindelsak var i fjor 255.00 kroner, noe som kan gi fem måneders fengsel.

– Omfanget øker fra år til år. Flertallet av de anmeldte har oppgitt feil opplysninger om arbeid og inntekt. Det handler blant annet om personer som kommer i jobb og som ikke melder fra til oss. Det gjør at vi fortsetter å utbetale dagpenger til personer som ikke lenger har rett til ytelser fra NAV, forteller avdelingsdirektør May Snedsbøl i NAV Kontroll Øst.

May SnedsbolAvdelingsdirektør i NAV Kontroll Øst, May Snedsbøl. 

– Det er svært alvorlig når personer bevisst holder tilbake informasjon eller gir misvisende informasjon til NAV, legger hun til.

Personer som mottar ytelser mens de jobber svart er også i denne gruppen. Svart arbeid i kombinasjon med stønad fra NAV utgjorde nærmere 7 millioner kroner av det anmeldte beløpet i 2014.

 

Bygger på tillit

Snedsbøl understreker at folketrygden bygger på tillit.

– Vi tror at stenge straffer gir en preventiv virkning. Dessverre ser vi at vi avdekker stadig større og mer omfattende saker, forteller hun.

I NAV Kontroll Øst jobber cirka 50 personer. Deres oppgave er å avdekke og anmelde trygdesvindel.

– De siste to årene har kontrollene våre blitt bedre og mer effektive, og det gjør at risikoen for å bli oppdaget er langt større, mener avdelingsdirektøren.

NAV og Skatteetaten jobber tett sammen for å ta svindlerne. Det betyr at en person som har høyere inntekt enn hva som oppgis til NAV, løper en stor risiko for å bli oppdaget.

– Cirka 60 prosent av sakene vi anmelder avdekkes gjennom maskinelle kontroller hvor vi samkjører opplysninger i interne registre mot inntektsopplysninger hos Skatteetaten. Vi avdekker også saker gjennom ordinær saksbehandling og tips fra publikum, sier Snedsbøl.

Ødelegger velferdsstaten

NAV har ikke egne analyser på mørketall men viser til Probas samfunnsanalyse, som i 2013 anslo at svindelnivået kan ligge på fem prosent av samlet stønadsutbetalinger fra NAV. Dette tilsvarer omtrent 8 milliarder kroner i året.

– Trygdesvindel undergraver velferdssystemet vårt. Statskassa tappes for penger, og det kan på lang sikt medføre at skattebetalere mister troen på at deres skattepenger faktisk kommer samfunnet til gode, sier Snedsbøl.

Hun sier at trygdebedragerne kommer fra alle samfunnslag, med ulik inntekt og ulik alder.

– Hvor stor er faren for å bli tatt?

– Mye større nå enn før. Men vi ser dessverre at mange svindlere er blitt mer profesjonelle, og da blir sakene vanskelig å avdekke. Vi har imidlertid stor tro på at satsingen, som nå gjøres, på et tettere samarbeid mellom flere offentlige etater, sier Snedsbøl.

Alle urettmessige utbetalinger fra NAV kreves tilbakebetalt – uavhengig av om saken anmeldes eller ikke. Apotekeren fra Oslo må tilbakebetale hele svindelsummen, pluss renter.

 

Skrevet av Kenneth Fossheim

Emneord: