Sparetips til praksisstudenter

Med relativt enkle grep og nye hverdagsrutiner kan man spare mye som praksisstudent.
Fredag, 10 april, 2015 - 12:22


Som oftest får ikke studenter i praksis lønn underveis i praksisperioden. For en del studenter skaper dette økonomiske problemer. Men det finnes mye hjelp i gode sparetips. Journalen har samlet gode spareråd fra studenter og eksperter.

Lag matpakken selv

Det er flere ting studenter kan gjøre dersom de merker at økonomien blir dårligere. Å smøre matpakke er et råd som er like effektivt som det er enkelt. Prisen på en hjemmelaget matpakke vil stort sett ikke overstige prisen på lunsj fra matbutikken eller skolens kantine. Pernille Elverhøy Tårnes, som studerer prosjektledelse kunst og kreativ næring ved Westerdals, erfarte dette selv da hun var i praksis:

– Jeg fikk egentlig ikke noe dårligere økonomi da jeg var i praksis. Nesten tvert i mot. Jeg ble flinkere til å lage og ta med meg lunsj, så jeg sparte nok en del penger på det.

Kjøp billige varer

Dessuten kan butikkenes billigprodukter gjøre sparingen enklere. Til sammen kan disse to sparetiltakene gi enda bedre resultater for økonomien. Mange ganger er det feil at billige ting har dårligere kvalitet, og dermed kan det lønne seg å kjøpe produkter man ikke ville prøvd ellers.

Heller ikke HiOA-studenten Hilde Grindstuen, som studerer til å bli lærer, merket noen økonomisk forskjell på tiden da hun var i praksis og tiden uten praksis:

– Jeg lever ganske normalt og er veldig heldig som leier billig av et familiemedlem.

Hun er vant til å spare penger, og synes det går helt greit. For å få bedre økonomi i studietiden sparer hun hver gang hun får lønn og på de større stipendene.

Spar i kollektiv

Men ikke alle har muligheten til å leie av et familiemedlem, slik som Grindstuen gjør. Å bo i kollektiv med noen man kjenner godt kan være et bra alternativ. Ikke bare er det sannsynlig at man kommer til å få det hyggelig der, man kan også få en økonomisk gevinst av å dele utgiftene med noen andre.

I tillegg bør man som student være bevisst på studentrabatter. Det finnes flere gode rabatter hos alt fra tannleger til frisører, danseskoler, hobbyprodukter og kosmetikk, forutsatt at man har gyldig studentbevis.

Studielån er en unik mulighet

Lederen av finansportalen.no, Elisabeth Realfsen, sier at studielånet er en helt spesiell mulighet for studenter. Hun mener det er viktig at det først og fremst brukes til studiene. Dersom man har muligheten kan man også investere studielånet i aksjer og fond.

– Man bør ta opp studielån og investere mens man kan, dersom man har muligheten til dette. Men man bør først og fremst bruke studielånet til å studere, siden en studietid med studielån er en mulighet man bare har én gang i livet. Man skal ikke la seg skremme av studielånsrentene, for studielån er en fantastisk mulighet for studenter. Det kreves ikke engang noen sikkerhet i fast eiendom. En slik mulighet kommer ikke senere i livet, og derfor bør man benytte seg av den.

Sats på BSU

Hun mener at BSU er en god ordning for studenter, og at studentøkonomien kan bli bedre dersom man setter inn sparepenger i det. Investeringer mens man er ung og frisk kan være lurt fordi at man da tåler risiko bedre. Men det er viktig at man ikke tar opp gjeld for å gjøre risikovurderinger (en vurdering av hva som kan forårsake skader eller sykdom på arbeidsplassen, slik at man kan ta forholdsregler eller forebygge, red. anm.). Man bør se for seg at investeringen skal vare i 10 - 20 år:

– Men man må la være å finansiere sånne ting med gjeld.

Realfsen mener at vi som samfunn trenger å lære oss til å spare, og at ikke bare studentene har denne utfordringen. Mange av oss kan spare mange tusen på å vente litt før vi kjøper dyre ting vi har lyst på.

Unngå kredittkortgjeld

Uforutsette utgifter kan ta knekken på et stramt studentbudsjett, men oversikt over egen økonomi er første steg på veien til å få god økonomi. Om man vet hva pengene går til, har man større frihet til å unne seg noe ekstra dersom man har råd til det. Elisabeth Realfsen har et viktig råd til unge som har dårlig økonomi:

– Mange unge betrakter kredittkortgjeld som en selvfølge, men de må absolutt styre unna slik gjeld. Om du ikke klarer å finansiere levekostnadene dine med en bijobb eller ekstrainntekt, ikke fall for fristelsen til å ta opp kredittkortgjeld. Du blir ikke noe bedre i stand til å nedbetale den neste år.

Saken er skrevet av Benedicte Hilde Tandsæther-Andersen.

Emneord: