Unge tror de må jobbe lenger

Nå øker regjeringen den øvre aldersgrensen i arbeidslivet. Dagens ungdom tror at de blir nødt til å stå lenger i jobb enn hva foreldrene deres må.
Tirsdag, 28 april, 2015 - 13:19


– Det er vanskelig å si hvor lenge vi blir nødt til å jobbe, men vi kan neppe gå av før vi fyller 70, sier barnehagelærer-studentene Ida og Guri.

Nederst i saken kan du høre et lydinnslag der unge mennesker svarer på når de tror det er deres tur til å gå av med pensjon. De fleste vi prater med, er beredt til å jobbe lenger enn sine foreldre.

1. juli trer den nye arbeidsmiljøloven i kraft. Den griper ikke direkte inn i pensjonssystemet, men 70-årsgrensen i arbeidslivet økes til 72 år. Loven sier også at ingen bedrifter kan ha en lavere intern aldersgrense enn 70 år, med mindre det er begrunnet i helse- eller sikkerhetsrisiko.

Dermed signaliserer regjeringen at de ønsker at folk skal stå i jobb så lenge som mulig.

I 2012, før Erna Solberg ble statsminister, ønsket hun å øke pensjonsalderen til 75 år. I dag er den normale pensjonsalderen 67 år, men enkelte offentlig ansatte kan gå av med AFP når de fyller 62. Enkelte yrkesgrupper kan pensjonere seg enda tidligere.

Siden 1990 har levealderen i Norge økt med fem år, og snart trer etterkrigsbarna inn i pensjonistenes rekker. Det vil drive de offentlige kostnadene oppover.

- Vi vet at det vil bli en stadig større andel eldre i Norge. Noen av konsekvensene ser vi allerede nå, som pensjonsutfordringene knyttet til eldrebølgen. Vi tror at norske arbeidstakeres tanker om å gå over i nye yrker kan være nøkkelen til å få flere til å stå lenger i jobb, sier direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til Dagens Næringsliv.

Emneord: