Ap kan gjøre et godt valg i Ullensaker

Sosialistisk maktskifte i Ullensaker vil innebære næringsskatt og økt skolestøtte. Valganalytiker tror likevel ikke den jevne velger vil merke særlig stor forskjell i kommunen.
Mandag, 14 september, 2015 - 17:49


Ullensaker har de siste 12 årene vært ledet av et Fremskrittspartiet. Infact-målingen fra juli 2015 viser i midlertid en viss nedgang for Frp siden forrige valg, men partiet ligger fortsatt an til å få 26 prosent.

Den samme Infact-målingen fra juli viser at Ap har hatt en vekst på 6 prosentpoeng fra 2011. Dersom Ap skulle få makten i Ullensaker, vil det være første gang på 16 år at et sosialistisk parti styrer i kommunen.

Tom Staahle, ordførerkandidat for Ullensaker Frp, uttaler at han tror partiet vil se en viss nedgang sammenlignet med siste valg. Likevel håper han at innbyggerne i kommunen ser den positive utviklingen som har funnet sted de siste årene, og dermed belønner partiet med å stemme på dem.

Skolepolitikk og næringsskatt

Janka Holstad, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Ullensaker, uttaler at det første innbyggerne i kommunen vil merke ved et eventuelt maktskifte, er en skole med flere lærere og høyere kompetanse. Det skal realiseres ved å innføre skatt på næringseiendom med en verdi på over 5 millioner kroner.

– Vi får inn rundt 80-90 mill på næringsskatt. Og av det vil vi bruke hvertfall 45 mill på å styrke skolen. Flere lærere med mer kompetanse, og så vil vi styrke skolehelsetjenesten, sier Holstad

Ordførerkandidat for Frp Tom Staahle derimot, er overbevist om at med Ap ved roret vil eiendomsskatten til slutt komme. Han viser også til at kommunen har tre hovedmuligheter til økte inntekter gjennom statlige overføringer, kommunale avgifter og eiendomsskatt.

– Kommunen får ikke flere frie inntekter enn staten bestemmer, så hvis Ap sier at de skal ansette flere lærere, må de hente de pengene et sted, og da har de to muligheter: Enten innføre eiendomsskatten eller kutte i andre tjenester.

Staahle har med andre ord ikke tro på at næringsskatt i seg selv vil være nok inntekt for Ap og kommunen. Hva slags konsekvenser næringsskatten vil ha, er det også strid om. Holstad tror ikke skatten, som er lagt til 0,2 prosent kommer til å påvirke næringslivet i kommunen i særlig stor grad:

– De må betale en kjempeliten prosent, 0,2 prosent. Næringslivet i Ullensaker står i kø, for det er her de tjener penger.

Staahle derimot mener færre bedrifter vil ønske å etablere seg i kommunen fordi de vil få høyere kostnader.

Politisk samarbeid

Valganalytiker fra Jessheim, Svein Tore Marthinsen, mener at Ap har større sjanse til å vinne ved årets valg enn tidligere. Likevel tror han sannsynligheten for et borgerlig flertall er større. Han presiserer også at dersom Ap skulle gå av med seieren, er de svært avhengige av samarbeid med flere av småpartiene. SV og Rødt vil nok samarbeide med Ap, mens Venstre fortsatt kan vippe i begge retninger.

Videre sier Marthinsen at om næringsskatten blir innført avhenger av om de andre samarbeidspartiene godtar dette ved ettervalgsforhandlingene.

Avsutningsvis uttaler han at han ikke tror den jevne velger i Ullensaker vil merke en særdeles stor forskjell mellom et borgerlig og sosialistisk styre. Til tross for uenigheter, har mange av de samme verdiene.

 

Emneord: