Fem på gata: Derfor stemmer folket som de gjør

Innbyggerne i Lørenskog har forskjellige tanker rundt sin egen stemmegiving.
Mandag, 14 september, 2015 - 19:19


Vi spurte forbipasserende i Lørenskog hvorfor de har valgt å stemme som de gjør, og om venner, familie eller andre har påvirket valget deres.

PartibytteToril Furuset (62) har etter flere år nå vendt ryggen til sitt gamle parti. Foto: Trine Strøm GrebstadToril Furuset (62), Rasta

Jeg har stemt ut fra det jeg føler de forskjellige partiene står for. I mange år har jeg holdt meg til det samme partiet, men jeg har lenge vurdert å bytte, og i år bestemte jeg meg for virkelig å gjøre det. Det er en tanke som har bygget seg opp over tid.
Venner og familie har faktisk prøvd å overbevise meg om å stemme annerledes. Men jeg har stått på mitt, de har ikke klart å påvirke meg.

 

 

Fremdeles usikkerFarwog Ansari (29) skal stemme idag, men er enda usikker på hva han vil velge. Foto: Trine Strøm GrebstadFarwog Ansari (29), Skårer

Egentlig har jeg ikke helt bestemt meg for hva jeg skal stemme enda. Jeg er opptatt av skole og utdanning, men kultur  og eldreomsorg er også viktige områder. Det å stemme er for meg veldig viktig fordi jeg vil bidra til å bestemme hvem som skal fungere som mitt talerør, eller min lydforsterker, for å bruke en annen metafor. Lokaldemokratiet må få leve. 
Det er vanskelig å si om jeg er blitt påvirket av andre. Jeg tror ikke de har gjort det på en direkte måte, men jeg mener at alle ubevisst blir påvirket av folk de har rundt seg. 
 

Naturvern entusiastSara Bornø (18) tror foreldrene har påvirket henne til å stemme til fordel for miljøet. Foto: Trine Strøm GrebstadSara Bornø (18), Rasta

Valget mitt er påvirket av min interesse for naturvern, og jeg har alltid vert tydelig på hva jeg ønsker å stemme. Jeg vil heller ikke oppleve å være uenig med de som styrer, uten selv å ha prøvd å gjøre endringer. 
Foreldrene mine har nok påvirket meg litt. De er også opptatt av naturvern og det å ta vare på hva vi allerede har. 
 

 

 

Vanskelig å begrunneFinn Kristiansen (69) synes det er vanskelig å forklare hvorfor han velger som han gjør. Foto: Trine Strøm GrebstadFinn Kristiansen (69), Fjellhamar

Vel, det er ett spesifikt parti jeg holder med, men jeg har ingen bestemt forklaring på hvorfor. Det har bare blitt sånn. Jeg stemmer rett og slett fordi jeg har muligheten.
Ingen har klart å påvirke meg. Nå er jeg 69 år, og da gjør jeg som jeg vil.
 

 

 

 

Fokus på utdanningNajma Kareem (57) mener skole og utdanning er viktige tema under årets valg. Foto: Trine Strøm GrebstadNajma Kareem (57), Vallerud

For det første er det min borgerlige plikt å stemme. Jeg er selv kommunestyremedlem, men stiller ikke til valg i år. Etter min mening er skole noe av det viktigste, så det  har påvirket valget mitt. Ungdommen utgjør fremtiden, og skal vi klare å konkurrere på verdensbasis når det kommer til utdanning, må vi fokusere på de unge. 
Jeg er ikke påvirket av noen andre, det her er mitt selvbestemte valg som viser til verdiene jeg står for.

Emneord: