– Håpet er at Venstre snur

Forhåndsstemmene viser at Høyre går tilbake 5,9 prosentpoeng i Skedsmo. På Høyres hus i Lillestrøm er stemningen svært spent.
Tirsdag, 15 september, 2015 - 02:28


Med borgerlig nederlag over hele linja, er det vanskelig å holde motet helt på topp, selv med ferskt popkorn og deilige wraps. Likevel er det håp i lufta på Høyres hus i Lillestrøm.

På Kulturhuset noen hundre meter unna sitter Venstre og Folkets Røst. MDG feirer i Oslo. Dette er småpartienes valg.

Spesielt MDGs fremgang får Høyre-velgerne til å sukke tungt i kveld. Forhåndsstemmene gir Høyre 12 mandater, og med  Fremskrittspartiets 6 mandater mot Arbeiderspartiets 18, får de to blokkene like mange mandater. Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Folkets Røst vil dermed avgjøre hvem som får styringen på Rådhuset.

Blått håp

– Vi håper jo at Venstre snur til oss, sier Brith Skoglund Skjefstad. Hun og mannen er Høyre-velgere og er tilstede på valgvaken for å følge valgets forløp. De kikker stadig spent på skjermen, hvor oppdateringer om landets forhåndsstemmer ruller ut. Pensjonistpartiet vil nok beholde sitt ene mandat, og Folkets Røst ser foreløpig ut til å få hele 3 mandater.

– Folkets Røst har vi. Men det er forferdelig å se MDG vinne fram slik, det overrasker meg, sier Brith. En anonym sidemann dulter borti Brith og hevder at lederen i MDG er kommunist. Både Brith og mannen hennes stusser litt over den informasjonen, men understreker at her i Lillestrøm er Miljøpartiet De Grønne milevis fra den borgerlige siden.

 – Den saken er klar, sier hun.

Gamle venner

Kjartan Berland, Høyres ordførerkandidat i Skedsmo Kommune, ser ut til å ta forhåndsstemmene med knusende ro.Kjartan Berland valgvake høyre SkedsmoLillestrøm, Høyres hus. 2015-14-09 (valgvake Høyre) Ordførerkandidat Kjartan Berland i telefon utenfor valgvaken.
Foto: Gard Eirik Arneberg

– Det er femti-femti. Foreløpig. Det er mulig å komme til enighet med flere enkeltpartier, mener han.

Berland peker til kanonvalget i 2011,  hvor Høyre var oppe i 30 prosent. Likevel ble det ingen ordførertittel for Berland den gangen, da sentrumspartiene gikk til Arbeiderpartiet. I år håper han på at enkeltsaker vil få småpartiene til å bli med på Høyre-laget.

– Den dagen Venstre og KrF finner ut at de vil tilbake til sine gamle venner på borgelig side, så vil vi kunne løse dette, sier Berland og smiler.

Tiden vil vise

Dette kan være det mest spennende kommunevalget på årevis. Og Høyre-velgerne i Lillestrøm sentrum virker å være realistiske. De vil heller vente å se enn å spekulere. Dessuten er det en ny runde popkorn på gang, og det ropes på mer rødvin. Nerver skal roes, og stemningen må holdes oppe.

Venstresidens offensiv kom nok overraskende på, selv for Høyres mest håpefulle velgere.

Emneord: