Her smiler motstandsbevegelsen

Midt blant villastrøk og velbehag i Asker roper røde røster ut om barnefattigdom og urettferdighet.
Mandag, 14 september, 2015 - 20:10


Vi skriver 2015, og Asker kommunestyre har i fire år vært underlagt et absolutt Høyre-flertall. Kommunen, som ligger ytterst i Oslogryta på vestre fløy, preges geografisk av hus- og hagebebyggelser med kvadratmetermål godt over gjennomsnittet. Og beboerne av disse husene har nødvendigvis inntekter godt over gjennomsnittet i tillegg. Men andre krefter finnes.

Et ungdomsopprør

Edvard Bjørnson, Sosialistisk Venstrepartis andrekandidat i Asker, er på vei hjem fra studiene ved Universitetet i Oslo. Han skal innom SV-kontoret i hovedstaden en tur og fylle opp valgkampmateriell til den siste innspurten i Asker. Det er en kamp som ofte kjempes i motbakke.

– Vi har hatt stand forskjellige steder rundt i Asker, med mål om å få bedre dekning i lokalavisa Budstikka. Det er vanskelig. De ser ut til å konsekvent prioritere Høyre og til dels Ap, noe som gjør det vanskelig for et lite parti som oss å stille på egne ben. Men folk vi møter på gata er ofte veldig positive, hevder 22-åringen.

Det har ikke alltid vært lett å samarbeide med de andre partiene ifølge Bjørnson, men dette er i ferd med å endre seg.

– Som medlem av Sosialistisk Ungdom ble man lett umyndiggjort som et ”ungdomsopprør”, men selv med bare én representant i kommunestyret har vi fått til veldig mye den siste perioden. Blant annet har SV presentert tiltak mot barnefattigdom og for flere flyktninger som kommunen har vedtatt. Vi jobber også med å bygge flere kommunale boliger slik at flere har råd til å kjøpe og bosette seg i Asker. Alt dette viser at vi er et seriøst alternativ, og et nødvendig korrektiv når høyrepolitikken går for langt, sier Bjørnson.

Småpartiene sliter i Asker

Mens Bjørnson reiser hjemover mot Asker, tar Tobias Handeland fra Asker og Bærum Rød Ungdom toget andre veien for å delta på valgvake i Oslo. Forholdet til hovedstaden er essensielt når det kommer til å forstå Asker. Men selv om Asker ofte sees i sammenheng med Oslos vestkant, tegner 17-årige Handeland et mer nyansert bilde:

– Asker er et nydelig sted å vokse opp. Vi har gode kulturtilbud, fine naturomgivelser og veldig aktiv og engasjert ungdom. Jeg ble med i Rød Ungdom på grunn av urettferdighet i verden, og oppdaget først i etterkant av dette at Asker var en veldig blåfarget kommune. Det gav meg egentlig bare mer inspirasjon, sier han.

motstand2.jpegUTENFOR: Rødt er ikke representert i kommunestyret, men Tobias Handeland og resten av Rød Ungdom i Asker gjør seg likevel bemerket gjennom aktivisme. 

Handeland har både gode og dårlige erfaringer i møte med Asker kommune, og er enig med SV i at Budstikka ikke dekker småpartiene nok.

– Asker kommune er flinke til å høre på de unge – men de hører det de vil høre. Da jeg var aktiv i ungdomsrådet i byen, fikk jeg gjennom mange tiltak. Under merkelappen Rød Ungdom er det vanskeligere å få både kommunestyret og lokalavisa til å høre på deg. Derfor har vi satset på direkte aksjon, sier Handeland – og legger til:

– Fordi Asker er så tradisjonsorientert, foregår vår valgkamp døgnet rundt.

Emneord: