Historisk valg i Asker

Det jubles i stuen til familien Vevatne på Gullhella i Asker hvor Venstres valgvake arrangeres. Partiet har skaffet seg fire mandater i byrådet. Det kan bety et samarbeid med Høyre.
Tirsdag, 15 september, 2015 - 02:06


Venstre er ikke kjent for å gjøre gode forhåndsvalg i Asker, og stemningen var heller laber da oppslutningenen var på magre 5.8 prosent etter at forhåndsstemmene kom inn. Da lå partiet bak Høyre, Arbeiderpartiet, Frp og Miljøpartiet de Grønne (MDG). Alt tydet på at MDG ville bli kommunens nye grønne parti.

– Stemningen var ikke helt på topp, sier Jan Martin Vevatne, tidligere leder i Samferdselsstyret i Akershus og aktiv venstrepolitiker.

Vendepunkt

Rundt midnatt tok valget en helt ny vending. Stemmene tikket inn i full fart og huset ble fylt med nye jubelrop. Da alle stemmene var telt opp lå Venstre over Frp og mye tyder nå på at Høyre må samarbeide med Venstre. Ikke siden 2007 har Venstre hatt fire mandater i byrådet.

Gode utsikter

Jostein F. Tellnes, leder i Venstre er veldig tilfreds med utfallet av valget.

– Vi har fremgang. Vi har fått inn ett ekstra mandat og er Askers tredje største parti. Nå skal vi gå i forhandlinger med Høyre og overbevise dem om å gå inn i et blågrønt samarbeid, sier en strålende fornøyd Tellnes.

Telefonen plinger uavbrutt, og det renner inn med gratulasjoner.

På spørsmålet om det er gode muligheter for at Høyre vil samarbeide med Venstre er Tellnes klar i sin tale.

Jostein Tellnes.jpgEn overlykkelig Jostein F. Tellnes. Foto: Jonas Christensen.– Det er absolutt realistisk. Høyre vil i likhet med oss gjøre Asker til en klimapolitisk foregangskommune. At velgerne avgir så mange stemmer til Venstre og Miljøpartiet er et tydelig signal om at Asker vil ha et grønt skifte, fortsetter Tellnes.

Full rulle

Champagnen har ventet i flere timer i kjøleskapet, men kan nå endelig åpnes. Glassene blir fylt opp til randen.

– En eller annen dag må jo en venstrepolitiker bli tatt for promillekjøring, fleipes det over bordet av en av de sjeleglade medlemmene.

Kvelden vil neppe ende her. Dette er en stor og lykkelig dag for Venstre i Asker. Nå skal det jobbes hardt for at Høyre skal jobbe med Venstre og ikke Frp.

Emneord: