Hvor stor blir smellen for Bærum Høyre?

Bærum Høyre vil nok ikke klare å gjenta brakvalget fra 2011. Nå ser det ut til at de vil miste flere representanter.
Mandag, 14 september, 2015 - 19:07


I kommunevalget i 2011 fikk Bærum Høyre rent flertall. De gjorde et brakvalg og endte opp med hele 27 av 51 representanter.

Svekkede partier

 Partiet har fortsatt stor oppslutning, men den har gått en del ned siden forrige valg. Bærum Høyre kan likevel glede seg over at de har vokst med nesten to prosentpoeng siden juni. Det nest største partiet i kommunen, Arbeiderpartiet, er også svekket. Dette viser at andre partier har fått større oppslutning, blant annet Miljøpartiet De Grønne.

Uheldig i media

Professor ved institutt for media og kommunikasjon på UiO og Budstikkas valgekspert Gunn Enli, mener at Høyres oppslutning har gått tilbake til normalen, etter det gode valget i 2011. Enli forteller også at mye negativ publisitet i media kan ha spilt en rolle. Budstikka har trukket frem flere saker som ikke setter Bærum Høyre i et positivt lys, etter at Løvenskiold ga partiet en donasjon på en kvart million kroner. Valgeksperten legger til at andre partier, som Miljøpartiet De Grønne, kan ha kommet bedre ut i media og at det har økt oppslutningen til partiet.

Negative holdninger

Valgfunksjonær Trond Øvergaard ved valglokalet på Sandvika Videregående Skole, forteller at han har fått inntrykk av at det nå er en mer negativ holdning til Høyre på landsbasis. Samtidig sier han at det også er flere saker i selve kommunen som kan ha svekket partiet.

- Sakene som blant annet Bærum Sykehus, marka-grensa, utbygging og Telenor Arena gjør vel kanskje at folk flest ikke lener seg sterkest til høyresiden, uttrykker Øvergaard.

Han legger til at partiet også har havnet i uheldige situasjoner i media den siste uka, men at det i liten grad påvirker velgerne i Bærum.

Unge opptatt av miljøet

Finn Helge Messel stemmer ved Sandvika Videregående i dag. Han mener at sakene media tar opp ikke burde bety så my for valget. Videre sier han at han har oppfattet at de unge har blitt veldig opptatt av det grønne og miljøvennlige, noe som kan forklare Høyres tilbakegang.

Messel sier han bor på Vennersborg, som består av et omsorgssenter.

- Jeg vet at de som jobber der jeg bor er sinte på kommunen fordi de har kuttet i budsjettet. Nå har vi ikke tirsdagsunderholdning mer, forteller han.

Slik det ser ut nå, vil Bærum Høyres oppslutning gå tilbake fra forrige valg. Nå spørs det bare hvor stor smellen blir og hva dette får å si for kommunestyrets sammensetning de neste fire årene.

NØKKELTALL:

Kommunevalg 2011:

  • Høyre: 51,3 % og 27 representanter
  • AP: 21,1 % og 11 representanter
  • MDG: 1,2 % og 0 representanter

Meningsmåling sep. 2015

  • Høyre: 45,7 % og 24 representanter
  • AP: 17,5 % og 9 representanter
  • MDG: 4 % og 2 representanter

Kilde: InFact for Budstikka 12. September

Emneord: