Makt i de små mandater

I Skedsmo kommune står de store blokkene jevnt. Det blir småpartiene på vippen som bestemmer utfallet.
Tirsdag, 15 september, 2015 - 02:01


Venstre har gjort sitt beste valg i Skedsmo siden 1979. Selv om de går tilbake på landsbasis er førstekandidat for Venstre i Skedsmo, Boye Bjerkholt, mest opptatt av å være glad for at de gjør det bra i kommunen.

– Nå skal vi feire resten av kvelden. I morgen går vi i gang med sonderinger og vi har stor tro på at vi skal komme til enighet. Vi skal ha gjennomslag for Venstres politikk, og vi skal ha posisjoner videre, sier Bjerkholt.

Folkets Røst på en knivseggFolkets Røst sin valgvakeTore Berg, Folkets Røst sin ordførerkandidat i Skedsmo, fornøyd på valgavke
Foto: Gard Eirik Arneberg

Tore Berg fra Folkets Røst er godt fornøyd med partiets framgang til 5,6 prosent opp fra 3,8, men kom likevel ikke opp fra to til tre mandater.

– Vi manglet kun 35 stemmer, og klart dette ble en skuffelse, medgir han og konstaterer at Folkets Røst har balansert på en knivsegg. Nå er han avventende, og mener at Folkets Røst ikke er i posisjon til å velge hvem de ønsker å samarbeide med.

– For oss blir det å vente og se hvem av de store partiene som tilbyr oss hva, sier han.

Fornøyd Frp

Fremskrittspartiet kommer ut som det tredje største partiet i Skedsmo, etter Arbeiderpartiet og Høyre. Lone Kjølsrud (Frp) sier seg fornøyd med resultatene.

– Nå må vi få gjennomslag for politikken vår. Det er det forhandlingene de neste dagene kommer til å handle om. Vi vil kjempe hardt for fanesakene våre og politikken vår. Nå må vi være åpne for dem som vil samarbeide med oss, sier Kjølsrud, som stilte som førstekandidat for Frp i dette valget.

Holder kortene tett til brystet

Også Miljøpartiet De Grønne i Skedsmo har gjort et fantastisk valg. Siri Faafeng, førstekandidat i partiet er strålende fornøyd og ganske utmattet etter mange timer med feiring.

– Allerede tidlig i kveld startet feiringen, forteller hun fra valgvaken i Oslo. Vi har fått inn to mandater med 3,2 prosent. Dette var over all forventning.

Når det gjelder hvem partiet vil samarbeide med i kommunestyret, gjør MDG som de andre småpartiene, og  holder kortene tett til brystet.

– Vi må se an hva som skjer nå, sier Faafeng, og legger til:

– Vi er faktisk helt åpne og vil vurdere i den kommende uken hva vil gjør videre.

I ukene som kommer vil man kunne skimte konturene av det som blir det nye kommunestyret i Skedsmo, alt ettersom de små partiene etterhvert avslører hvem de ønsker å støtte. I Skedsmo ligger det makt også i de små mandater.

Emneord: