Skedsmo Frp vil stenge flyktninger ute

Skedsmo Fremskrittsparti går hardt ut mot kommunens innvandringspolitikk, og mener integreringen av innvandrere er for dårlig. Nå vil de stoppe inntaket av flyktninger.
Mandag, 14 september, 2015 - 18:41


 

Romerikes blad meldte tidligere denne måneden at Skedsmo er den kommunen på Romerike som har vedtatt å bosette flest flyktninger i 2015 og 2016. Fremskrittspartiet er svært uenig i dette vedtaket, og tror en slik prioritering vil medføre høyere kostnader og flere kutt.

Har ikke tenkt på konsekvensene

Ordførerkandidat Lone Kjølsrud (Frp) uttrykker spesielt bekymring for at kostnadene ved å bosette flyktninger kan komme til å gå utover andre velferdstilbud i kommunen. Hun hevder også at man ukritisk har sagt ja til å bosette flere flyktninger, uten å tenke på konsekvensene av dette.KulturforskjellerLone Kjølsrud (Frp) er også bekymret for kostnadene ved integrering, og mener at større kulturforskjeller blir mer kostbart. Man blir nødt til å bruke penger på å lære flyktningene helt enkle ting, slik som at man for eksempel ikke skal tenne bål i stua, mener hun. FOTO: Lisa Åsberg

– Det er ingen som ikke blir berørt av bildene vi ser på nyhetene om dagen. Men vi synes det blir litt usosialt å si ja og ja og ja hele tiden, sier Kjølsrud, og foreslår derfor å stenge dørene for flyktningene på ubestemt tid, til man har fått integrert de som allerede er blitt bosatt.

– Vi må bruke de pengene på å få de som allerede er her ut i jobb og i utdanning. Vi synes det er problematisk å påta oss ytterligere betydelige kostnader på et område som vi ikke har helt kontroll på, understreker hun.

Krevende, men ikke umulig

Ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) er uenig. Han mener at Frp viser en svært hard og brutal holdning i forhold til flyktningeutfordringen man nå står overfor.

–Jeg mener at det er overordnet at alle tar et felles løft i denne store katastrofen. Skedsmo kommune har klart det, sier Flæten, og viser til at kommunen er en av de få kommunene som har sagt ja til absolutt alle anmodningene om å bosette.

– Vi har bosatt, fått folk ut i jobb, samtidig som vi ser at det er krevende. Ikke skjønner jeg hva Kjølsrud mener med at det skal skinne av integreringen, heller. Det er bare en frase. Integrering vil alltid være en utfordring. Sammenlign det med eldreomsorg – skal vi vente til det skinner av eldreomsorgen, før vi tar oss av de eldre?, spør han.

Flæten mener også at Frp blander sammen flyktninge-  og generell innvandringspolitikk, og bare virker å være villige til å se de negative konsekvensene ved innvandring.

– Man er nødt til å satse på integrering

På flyktningmottaket i Skedsmo står nestleder Ole Morten Lyng midt i selve kjernen av debatten. Han er en av nøkkelpersonene som hjelper flyktningene å komme i gang og bli en del av lokalsamfunnet. Lyng mener at det ikke finnes noe enten-eller i denne debatten.IntegreringI jobben som nestleder ved Skedsmo mottak, ser Ole Morten Lyng (foran t.h.) at god språkopplæring og tilrettelegging er helt nødvendig for god integrering. For Jafar Abbasi (bak t.v.) har det vært avgjørende. Nå snakker han godt norsk og har fått seg jobb i Flyktningestiftelsen. FOTO: Lisa Åsberg

– Nå er det en ekstraordinær situasjon på grunn av krisen i Syria. Mange av dem vil slå seg ned her og bli ressurser for det norske samfunnet. Vi er nødt til både å ta imot de som kommer, og i tillegg satse på integrering i form av språk og arbeid. Da må kanskje noen partier gå på akkord med sine fanesaker, sier Lyng.

Ifølge en meningsmåling Infact har gjort for Romerikes blad, sier nærmere 60 prosent av innbyggerne i Skedsmo, Ullensaker og Lørenskog nei til å ta imot flere flyktninger enn i dag.

Dermed kan Fremskrittspartiet komme til å høste stemmer i årets kommunevalg, dersom det er slik at velgerne i Skedsmo legger vekt på flyktningespørsmålet.

 

 

 

Emneord: