Konkursskole setter elever på bar bakke

Etter at elevene ved Røyken Steinerskole måtte flytte ut på to dager, har mange søkt seg inn på Steinerskolen i Oslo for å fullføre utdanningen sin der.
Torsdag, 29 oktober, 2015 - 12:55


Tidligere denne måneden gikk Røyken Steinerskole konkurs, og elevene fikk to dager på å flytte ut fra skolens internat.

–  For at jeg skulle få avsluttet utdanningen min måtte jeg få plass på Steinerskolen i Oslo, sier Isa-Maria Schumann Swahn (18).

Steinerskolen i Oslo har åpnet for å ta i mot 30 av elevene som plutselig ble stående uten skoleplass. De har derimot ikke mulighet til å hjelpe med boplass.

Slet med å finne bolig

– Jeg fikk to dager på å finne en leilighet. Nå må jeg bare finne en måte å betale for den, for det er det ingen som hjelper til med, sier Isa-Maria Schumann Swahn (18),

Isa-Maria sier at det har vært vanskelig å finne et billig boalternativ, siden få ønsker å ta i mot en gjeng med ungdommer.

– Utleiere har erfaringer med at det bare blir festing, så jeg var nødt til å finne noe alene, forklarer Isa-Maria.

- Kjipt å sende folk til dårlige boforhold

Både Isa-Maria og hennes tidligere klassekamerat fra Røyken, Jon Emil Svenske (18), har funnet seg et sted å bo i Oslo.

– Egentlig bor jeg i Kirkenes og skulle ha pendlet derfra og ned til skolen her i Oslo, med det går jo ikke. Heldigvis får jeg bo hos en i familien min, som bor her, forklarer Jon Emil.

Isa-Maria forklarer at det er mange fra Røyken Steinerskole som ikke kan bo hjemme og at det var derfor de i utgangspunktet begynte på en internatskole.

– Det er kjipt å sende folk hjem til boforhold som ikke er bra for dem eller ut i jobb så de ikke kan fullføre utdanningen sin, sier Isa-Maria.

Morten BrydeMorten Bryde jobber ved administrasjonen på Steinerskolen i OsloLar alt være opp til elevene

Morten Bryde, som jobber i administrasjonen ved Steinerskolen i Oslo, forteller at de ikke kan ta ansvar for boplass for elevene.

Han forstår at det kan være vanskelig for de som bor i en annen del av landet å flytte inn til Oslo, spesielt siden Lånekassen har fått skjerpet regelverket for behovsprøvet grunnstipend. Dette fører til at elevene ikke får nok penger til å betale for boligen sin.

– Men dette ordner de selv. De har alle svart på annonser og funnet seg hybler som de bor sammen på. Alt er opp til dem, de er liksom små voksne der, sier Bryde.

Isa-Maria sier at noen må flytte hjem på grunn av boligproblematikken.

Noen få av elevene har valgt Steinerskolene i Moss eller Tønsberg fordi det er lettere å finne boplass der.

– Flere dropper ut siden de har kommet for langt inn i Steinerskole-pedagogikken til å begynne noe annet sted, sier Isa-Maria.

Fornøyde med hva de har fått til

På fredag kunngjorde departementet at pengene skulle følge elevene fra Røyken Steinerskole. Dette har vært avgjørende for at Steinerskolen i Oslo kan ta inn ekstra elever.

– Vi har sagt at vi i utgangspunktet ville hjelpe, men at det kan bli vanskelig hvis det skal skape driftvanskeligheter for skolen, forklarer dagelig leder Bernard Daub.

– Vi er kjempefornøyde med å ha klart dette, det har vært et sikkelig løft. Hele ledelsen har jobbet både sent og tidlig for å få til dette her, sier Bryde.

Skolen har måttet snakke med Utdanningsdirektoratet og Mediedepartementet om å godkjenne et tilskudd av elever etter telledato 1. oktober. I utganspunktet vil ikke skolen få penger for elever som blir tatt opp etter denne datoen, men for Røyken-elevene har det blitt gjort et unntak.

– Vi var bekymret for at tilskuddspengene bare skulle bli borte, sier Bryde.

Jobber hardt for elevene

Daub sier at de første elevene har fått skolestarten litt brått på, siden alt har skjedd veldig fort. I dag tar skolen inn sin trejde gruppe, mediaelever fra 2. klasse.

– Vi har en god forberedelsesøkt igjen for disse elevene. Først får de et informasjonsmøte med alle detaljene, så starter de med sin første undervisningstime på fredag. Vi gjør vårt beste, men skolen skal jo gå som normalt for de 440 andre elevene, forklarer Bryde.

Isa-Maria og Jon Emil er to av de elevene som begynte utdanningen sin på Steinerskolen i Oslo ganske brått.

– Jeg synes skolen er veldig bra. Det er det beste alternativet og jeg tror jeg kommer til å trives veldig godt her. Men vi har kommet inn som en samlet gjeng, så det har vært litt vanskelig å få venner, sier Isa-Maria.

– Integrering av elevene er nesten uproblematisk for oss. De gamle elevene våre er veldig hjelpsomme og legger alt til rette, sier Bryde.

Elevinformasjon kan ha gått tapt

Etter konkursen har Røyken Steinerskolen brått avsluttet sin virksomhet, og det er derfor vanskelig å få papirer som inneholder informasjon om elevene. Dette kan i verste fall føre til at elever ikke får skoleplass.

– Vi har begrensede muligheter om vi ikke får dokumentasjonen vi trenger. De fleste sendte inn det de har, men det må lages en oversendelsesordning, sier Daub.

Han forteller at det har vært problemer rundt hvem som skal håndtere papirene.

– Ledelsen ved Røyken skole har frasagt seg ansvaret for oversendelse av papirer og mener det er konkursboet som har ansvar for dette. Dermed blir det nok inntakskontoret sitt ansvar til slutt, sier Daub.

Emneord: