Merkel er favoritt til årets fredspris

Fredag avslører Den Norske Nobelkomité hvem som er årets fredsprisvinner. Det spekuleres i hvem som er de heteste kandidatene og Tysklands statsminister Angela Merkel stiller sterkt.
Mandag, 5 oktober, 2015 - 14:40


Fredag 9. oktober offentliggjør Nobelkomiteen hvem som er vinneren av årets fredspris. Pressekonferansen vil finne sted på Det Norske Nobelinstitutt og vinneren vil bli kunngjort av Nobelkomiteens leder, Kaci Kullmann Five.

I år er det 273 nominerte, noe som er det nest høyeste antall nominasjoner noensinne, ifølge Nobels Fredspris’ hjemmesider. Rekorden var i fjor, med 278 nominerte.

Flyktningkrisen viktig

Spekulasjonene rundt hvem som vil få prisen er mange, men det er noen favoritter som skiller seg ut. Aftenposten skriver at flyktningkatastrofen er viktig for årets tildeling. Den tyske statsministeren Angela Merkel er trukket fram som en av toppkandidatene, blant annet av direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken.

–Jeg tror komiteen er svært opptatt av flyktningkatastrofen i år, og da er Merkel et hett navn. Hun har snudd hele debatten i Europa og har gått foran. Hun er ingen naiv romantiker, men leter etter praktiske løsninger og har vist moralsk lederskap. Jeg tror dessuten vi vil få en personpris i år. Vi ser at priser til personer får mer oppmerksomhet, sier Harpviken til Aftenposten.

Flere aktuelle kandidater

Også FNs høykommisær for flyktninger UNHCR og den eritreiske presten Mussie Zerai står øverst på listen over favoritter som kan få prisen for sitt arbeid med flyktninger. UNHCR står sentralt i håndteringen av dagens flyktningekrise og Zerais organisasjon kjemper for båtflyktningers rettigheter. Det skriver bladet Ekstra.

Andre mulige kandidater som er blitt trukket fram som favoritter er Columbias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoléon Jiménes. De er aktuelle på grunn av sitt engasjement i fredsprosessen i Columbia. Også den russiske regimekritiske avisen Novaja Gazeta er en storfavoritt, og havner ifølge NTB på andreplass både hos PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken og historikerne bak nettstedet Nobeliana. Spillselskapene holder imidlertid en knapp på Pave Frans.

Direkte på storskjerm

Det er Nobelkomiteen som avgjør hvem av de nominerte som skal få Nobels fredspris. Komiteen består av fem personer, som velges av det norske Stortinget. I tillegg til lederen Kaci Kullmann Five, består komiteen i år av Berit Reiss-Andersen, Inger-Marie Ytterhorn, Thorbjørn Jagland og Henrik Syse.

Fjorårets fredspris gikk til menneskerettighetsforkjemperne Malala Yousafsair (17) og Kailash Satyrarthi (60) fra India.

Vinneren av prisen blir annonsert fredag klokken 11.00. Kunngjøringen vil bli sendt direkte på storskjerm på Nobels Fredssenter på Rådhusplassen, og lørdag 10. oktober vil Nobels Fredssenter feire den nye fredsprisvinneren med et innholdsprikt program og åpen dag.

 

 

Emneord: