– Regjeringen hindrer informasjonstilgang

Regjeringen foreslår kutt i informasjonsstøtten. Dette gjør solidaritetsorganisasjonene fortvilet.
Torsdag, 8 oktober, 2015 - 13:43


I fremleggningen av statsbudsjettet 2016 foreslås det å kutte 50 milliioner kroner til informasjonstøtten. Dette vil ramme sivilsamfunnet, mener Karoline Garnes, informasjons- og organisasjonsmedarbeider i Latin-Amerikagruppene.

– Det verste med en reduksjon i infostøtten er at det blir dårligere bredde i informasjonen som kommer ut, og at sivilsamfunnets vaktbikkjefunsjon reduseres, sier Garnes til Journalen.

Hun synes det er tydelig at regjeringen ikke finner dette viktig.

Generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander, er også bekrymet over regjeringens forslag.

– Ved å redusere tilskuddet med 50 millioner, gjør regjeringen det vanskelig å sikre informasjonstilgang og kritisk debatt om globale spørsmål over hele landet. Når støtten kuttes, betyr det at frivillige organisasjoner i Norge fratas muligheten til å ta denne rollen, sier han i en pressemelding fra FN.no.

 

Mister ansatte

Dersom forslaget fra regjeringen blir vedtatt, vil solidaritetsorganisasjonen miste bevilgner fra Norad.

– Et slikt kutt kan føre til at vi må si opp ansatte, sier Garnes.

I dag kommer det lite informasjon fra området preget av korrupsjon og brudd på menneskerettigheter. Garnes håper at Stortinget ikke vedtar forslaget.

– Informasjonen vil bli enda mindre. Det vil bli vanskligere å opprettholde kontinuitet, arrangere større informasjonskampansjer og beholde en daglig oppdatering av informasjon, sier hun.

 

Hemmer bærekraftmål

FN-sambandet mener det er viktig med en befolkning som både er interessert i, og har kunnskap om, globale spørsmål og utfordringer verden står overfor. Det kommer frem i en pressemelding fra FN.no.

– Når støtten kuttes, betyr det at frivillige organsisasjoner i Norge fratas muligheten til å ta denne rollen, sier han i samme pressemelding.

Han mener et eventuelt kutt i informasjonsstøtten hindrer norsk sivilsamfunn i å være en positiv pådriver i arbeidet med å gjennomføre FNs bærekraftsmål.

– Informasjonsstøtten er helt sentral for dette, sier Arctander.

 

 

 

 

 

Emneord: