Solhjell mener Forsvarssjefen overspiller trusselen fra Russland

Forsvarssjefens fagmilitære råd vekker reaksjoner i ulike fagmiljøer. Stortingsrepresentant for SV, Bård Vegar Solhjell mener det rettes for mye fokus på trusselen fra Russland sammenliknet med andre utfordringer Norge står ovenfor.
Onsdag, 7 oktober, 2015 - 11:15


I følge Bård Vegar Solhjell vil SV etterlyse tiltak mot flere trusler enn Russland når langtidsplanen for Forsvaret utformes.  

– De viktigste av disse er trusselen fra internasjonal terrorisme, samt trussel fra cyberangrep. Dette er vanskelig å spore i det fagmilitære rådet fra Forsvarssjefen, sier han. 

Han forklarer at cybertrusler er nettverksbaserte etterretningsoperasjoner mot Norge. Forsvarssefen har i følge Solhjell ikke gitt noe tydelig svar på håndtering av dette. SV frykter dermed at oppmerksomheten rundt Norges trusselbilde i for stor grad kun dreier seg om Russland.

Selv om Russland opptrer mer aggressivt, mener Solhjell at tydelig opprustning i Norge ikke nødvendigvis er den eneste måten å håndtere situasjonen på. Samarbeid på tvers av landegrensene er viktig å fortsette å satse på. Han trekker en historisk parallell til den kalde krigen:

– Under den kalde krigen var det at vi ble sett på som et land som var politisk stabilt og forutsigbart vel så viktig som vår militære kapasitet. Folk-til-folk-samarbeid bygget ned murer og fordommer om hverandre blant folk som bor langs grensa. Det er blitt framhevet av mange i nord som svært viktig for spenningsforholdet mellom folk i regionen.

Modernisering nødvendig i ny situasjon

De fagmilitære rådene til Forsvarssjef Haakon- Bruun Hansen ble lagt frem for regjeringen forrige uke. I følge Dagens Næringsliv ber Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen politikerne om “å bla opp 180 milliarder kroner”. I det fagmilitære rådet til forsvarssjefen er det stort fokus på at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har endret seg. Denne endringen krever modernisering av Forsvaret, i samsvar med NATOs retningslinjer.

 

Forsvarssjefens fagmilitære råd inneholder informasjon om forsvarets fremtidsvisjoner Forsvarssjefens fagmilitære råd inneholder informasjon om forsvarets fremtidsvisjoner. FOTO: Andrea Dalgard På NATO-toppmøte i 2014 ble det bestemt at reaksjonsevnen til nasjoner i områder med potensielle konfliktsituasjoner foran seg, skulle styrkes. Dette gjelder da spesielt Norge som grenser til Russland. I det fagmilitære rådet står det: “Forholdet mellom Russland og NATO stiller alliansen og Norge overfor de potensielt mest krevende politiske og militære utfordringene siden den kalde krigen”.

I følge forsvarsjefen har Russlands militære opprustning ført til større usikkerhet, og Norge som en del av NATO må dermed ha ressurser til å være avskrekkende mot alliansens trusler.

SV vil bruke pengene må andre områder

SV mener ifølge Solhjell at Forsvaret bør styrkes på enkelte områder. Han nevner at det vil kunne oppstå konflikter rundt ressurstilgang og luft- og havtrafikk i Nordområdene.  

– Det er viktig å ha evne til å hevde vår suverenitet i Nord, men ikke på en slik måte at det bidrar til rustningskappløp. Det er ingen tjent med, sier SV-toppen.

Han mener strategisk overvåking og etterretning for suverenitetshevdelse er noen av Forsvarets viktige oppgaver i tiden som kommer. SV lufter forslaget om antall planlagte F-35 kampfly kan reduseres. Disse flyene vil koste Forsvaret svært mye, og en reduksjon vil kunne frigjøre midler som kan brukes på andre og flere områder.

SV har programfestet at de ønsker Norge inn i en felles nordisk forsvarsallianse i stedet for medlemskap i NATO. 

– SVs program etterlyser en ny alliansepolitikk, og mener at Norge på sikt bør gå inn i tettere nordisk forsvarssamarbeid, sier Solhjell. 

 

Emneord: