Statsbudsjettet: Mer penger til rusbehandling

Regjeringen vil bruke 30 millioner kroner til rusarbeid i kommunene i en ny opptrappingsplan for behandlingstilbudet for rusavhengige.
Onsdag, 7 oktober, 2015 - 14:27


Under presentasjonen av statsbudsjetet for 2016, presenterte finansminister Siv Jensen et forslag til en opptrapping av rusarbeidet innad i kommunene. Opptrappingen skal styrke rusarbeidet, og vil skje i høst. Målet er å bidra til en økt kapasitet og bedre kvalitet på tilbudet til personer med rusproblemer.

Lover en helhetlig behandling

Regjeringen lovte i 2015 å satse på rusfeltet og å gi et bedre behandlingstilbud. I følge finansminister Siv jensen har ventetiden på behandling det siste året gått ned med to uker. I statsbudsjettet for 2016 lover Siv Jensen å fortsette arbeidet med rusavhengige og psykisk helse.

Pasienten skal få muligheten til et fritt behandlingsvalg, fortalte Jensen i sin presentasjon av statsbudsjettet.

Det vil si at pasienten selv kan velge hvilket sykehus han eller hun vil bli behandlet ved. Regjeringen vil jobbe for en helhetlig behandling fra start til slutt. Behandlingen skal skje ved samme sykehus og kommune uten at pasienten må bytte mellom forskjellige psykologer og behandlingssentere.

Det skal bli en endring til det bedre for den enkelte rusavhengige, garanterte Jensen.

Flere psykologer i kommunene

For at en full behandling og et fritt behandlingsvalg skal kunne fungere vil regjeringen ha flere psykologer i kommunene.

Alle kommunene skal ha et psykologtilbud, lovet Jensen.

Det nye statsbudsjettet gir kommunene mulighet til å rekruttere flere psykologer. Regjeringen foreslår derfor å øke tilskuddet med 45 millioner kroner. Forslaget skal ha et årlig tilskudd på 300.000 kroner per psykologårsverk som rekrutteres fra 2016.

Fakta:

  • Statsbudsjettet for 2016 foreslår å bruke 480 millioner kroner til kommunene. Pengene skal bli fordelt i kommunene.
  • 30 millioner kroner skal gå til etablering og utvidelse av Narkotikaprogram med domstolskontroll.
  • Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke tilskuddet til rekrutering av psykologer i kommunene med 45 millioner kroner.
  • Helseregioner skal prioritere tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern høyere enn somatikk, dette skal bidra til et bedre tilbud og mindre vente tid for pasienter som sliter med rusproblem og eller psykiskhelse.

Kilde: Regjeringen.no

 

Emneord: