Dansk astronaut til UiO

På torsdag kommer Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, til Blindern for å snakke om sine opplevelser fra rommet.
Onsdag, 18 november, 2015 - 12:01


19. november arrangerer UiO og Norsk Romsenter foredraget med Andreas Mogensen.  Marianne Moen, avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter, er svært entusiastisk og tror foredraget er viktig.

– Det er alltid inspirerende å høre om hvordan det er å være astronaut. I tillegg skaper det entusiasme rundt romfart, vitenskap og realfag.

Høye forventninger

Under foredraget skal publikum få en følelse av hvordan det er å sveve 400 km over bakken i vektløs tilstand. Spørsmål som skal besvares er blant annet; Hva tenker man på når man sitter inne i en kapsel på vei ut i rommet med en fart på nesten 30 000 km/t? Hvor kjapt venner man seg til et vektløst liv? Og hvordan var tilbakereisen til jorda i en russisk romkapsel?

– Jeg har hørt at Mogensen er en veldig god foredragsholder og har høye forventninger til morgendagen, sier Moen.

Intensiv trening

Mogensen, som reiste til Den internasjonale romstasjonen 2. september i høst, hadde trent i seks år for det ti dager lange oppdraget. Oppdraget gikk blant annet ut på å teste en ny innerdrakt for astronauter, føre loggbok over hodepine, fjernstyre en robot og montere et vannfilter.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Emneord: