Deeyah Khan fikk menneskerettighetspris

Tirsdag kveld fikk Deeyah Khan UiOs menneskerettighetspris for sitt arbeid med å styrke kvinners rettigheter, ytringsfrihet samt forståelse blant unge radikaliserte muslimer
Tirsdag, 17 november, 2015 - 16:10


Khan har vært iniativtaker til en rekke organisasjoner og institusjoner som fremmer kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Produksjonsselskapet Fuuse, som har som mål å bygge broer på tvers av kulturer, er en av disse. Samtidig har hun satt fokus på hva som rekrutter unge islamske menn til ekstremisme ved å intervjue tidligere Jihadister. Sett i lys av terrorangrepene i Paris og Beirut, har temaet om ekstremisme blitt brennende aktuelt.

- Under prisutdelingen var det aktuelt å få frem hennes tanker om det som har skjedd.  Hun har tross alt arbeidet mye med å forstå ekstremistene, sier kommunikasjonsdirektør ved UiO, Marina Tofting.

 

Forståelse for radikalisering

Intervjuene med de unge radikaliserte muslimene endte i dokumenteraren  Jihad - a Story of The Others.  Mange av intervjuiobjektene  hadde falt utenfor sosialt, og filmen viser at felleskapsfølelsen er avgjørende for  rekruttereing til jihadistiske bevegelser. I sine dokumentarer har Khan fått frem historien til både islamske ekstremister og ofrene for ekstremistiske handlinger.  I 2013 laget hun dokumentaren  Banaz- a love story,  som omdhandler æresdrapet på den islamsk-britiske kvinnen Banaz Mahmod.

 

Møtte fiendtlighet med forståelse

Khan har selv blitt truet av konservative muslimer. Da hun som 17-åring slo igjennom som pop-artist, fikk hun trusler av konservative muslimer i Oslo.  Hun ble nødt til å flytte til London, men truslene har ikke stoppet henne fra å bli hørt. Festivalen World Woman er en av initiativene hun har tatt for å gi undertrykte kvinner en stemme.  Her blir ideer, kunst og politikk delt mellom kvinner fra alle land.

Tofting påpeker at Khan er opptatt av å vise at det finnes en vei utenom vold:

- Hevn var også et tema. Frankrike svarte terroren med å bombe Syria, men Deeyah Khan mener man må takle radikalisme gjennom dialog og forståelse.

 

-Vi må omfavne ungdommen vår

I et intervju med NRK forteller hun om en dialog med en ung muslimsk gutt, som var på vei inn i et radiklt miljø.

- Han var rasende på hvordan vesten hadde behandlet folk i midtøsten, og nevnte spesielt invasjonen av Irak og Palestina.”Skjønner du ikke at dette får folk til å rerkruttere seg til IS? “, spurte han meg.”Jo” svarte jeg.”Det forstår jeg godt” Han ble med ett roligere. Så fortsatte jeg:  “Men hvis du vil gjøre en endring, tror du at du vil ha mer innflytelse levende eller død? Har rekken av selvmordsbombere bedret situasjonen til muslimer rundt om i verden?”  Han tenkte seg nøye om.” Ingen snakker med ungdommen”, sier han til slutt .

Under intervjuet får Khan frem hvordan IS har tilbudt felleskap og forståelse til ungdom som har følt seg utenfor.

- Vi må omfavne ungdommen vår før de havner på feil spor. De er vår ungdom, men de føler seg ikke slik.

 

  Deyah Khaan

  • Deepika Thathaal, født 7.august 1977 i Oslo
  • Artist, filmskaper og menneskerettighetsaktivist.
  • Som tenåring slo hun gjennom som popartist under navnet Deepika, men etter trusler fra konservative muslimer, flyttet hun til London som 17 åring.
  • Endret  navnet til  Deeyah Khan i 2002
  • I 2012 mottok hun Ossietzkyprisen for sitt engasjement for ytringsfriheten.
  • I 2013 fikk hun Emmy for dokumentarfilmen «Banaz: A Love Story».
  • I august hadde dokumentaren hennes «JIHAD: A Story of the Others» norsk premiere hos stiftelsen Fritt Ord.

Fakta er hentet fra NRK

 

Emneord: