Gjeninnfører ikke BCG-vaksine til tross for tuberkuloseøkning

Siden 1997 har det vært en svak økning av tuberkulosetilfeller i takt med innvandringen. Folkehelseinstituttet tror likevel ikke at det er hensiktsmessig å gjeninnføre skolevaksinen.
Mandag, 16 november, 2015 - 15:43


Skoleåret 2008/2009 ble BCG-vaksinen fjernet som en del av det nasjonale vaksineprogrammet i Norge. Begrunnelsen var den lave forekomsten av tuberkulose i Norge.

Aftenposten skriver at Råde asylmottak forventer å avdekke 12-17 mulige tilfeller med tuberkulose daglig.

Lite hensiktsmessig

Dr. Karin Rønning er avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet. Hun tror ikke en gjeninnføring av BCG-vaksinen er hensiktsmessig.

– I 1997 hadde vi det laveste antallet av tilfeller tuberkulose i Norge. Siden da har det vært en svak økning i takt med innvandringen.

Rønning sier imidlertid at BCG-vaksinen i seg selv er lite effektiv hos andre enn de nyfødte og aller minste, og ser dermed ingen grunn til å gjeninnføre den i skolevaksinasjonsprogrammet.

Kontroll på omfanget

Hun sier videre at Folkehelseinstituttet har svært god oversikt over forekomsten av sykdommen i Norge.

– Tuberkulose er en meldepliktig sykdom, og vi har nær 100 % dekning av antallet tilfeller.

Folkehelseinstituttet melder om at det hittil i år har kommet ca. 15 000 asylsøkere som alle har blitt undersøkt for tuberkulose. Så langt i 2015 er det funnet 59 tilfeller av tuberkulose hos asylsøkere ved ankomst.

Ingun Tveteraas, ved avdeling for vaksine på Folkehelseinstituttet, sier at Syria, hvor flesteparten av dagens flyktninger kommer fra, ikke er et utpreget tuberkulose-land sammenliknet med for eksempel Afghanistan, Somalia og Eritrea.

– Forekomsten av tuberkulose så langt i år har ikke endret seg vesentlig fra tidligere år. Situasjonen følges nøye. Det er fortsatt lav forekomst av tuberkulose i Norge, og det er derfor ikke grunnlag for å vurdere en gjeninnføring av BCG- vaksinen.

Fakta

  • Tuberkulose er en infeksjonssykdom forårsaket at tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis som spres gjennom luften.

  • Tuberkulose kan ramme forskjellige organer, men angriper oftest lungene.
  • Symptomer på lungetuberkulose: langvarig hoste med slim og noen ganger blod, vekttap, nedsatt allmenntilstand, feber og nattesvette.
  • Sykdommen behandles med antibiotika hver dag i minst 6 måneder, i tillegg til jevnlige legekontroller.

Emneord: