Kattens verste mareritt

Denne grønnsaken skremmer katter.
Tirsdag, 17 november, 2015 - 07:43


I helgen delte Huffpost Lifestyle en video på facebook hvor katter blir skremt da de oppdager agurken som ligger bak dem. Kattene reagerer med å hoppe høyt opp i luften fordi de blir så skremte.

Se video nederst i saken.

Agurken minner om en slange

- Det er ikke nødvendigvis agurken som gjør at de skvetter, men at det plutselig ligger en gjenstand bak dem uten at de var klar over det. Dessuten kan agurken minne om en slange, sier Åshild Roaldset, klinikksjef for Institutt for sports- og familiedyrmedisin ved NMBU Universitetssykehuset.

Ikke skremm kattenÅshild Roaldset mener man ikke skal skremme dyrene sine på denne måten. Foto: Niclas Fonn SkinloHun forklarer at katter egentlig er ørkendyr og har en instinktiv frykt for slanger. Det er derfor nettopp agurken oppleves som så skremmende. Hester kan også bli redde om de ser en hageslange i gresset eksempelvis, forteller Roaldset.

Katten angriper agurken ved å hoppe

- Katter som skal beskytte seg selv eller kattungene sine kan bruke denne hoppemetoden for å angripe slangen. De ville vanligvis landet på ryggen til slangen og bitt slangen i nakken, forklarer Bjarne Braastad, professor i Etologi ved NBMU.

Han mener grunnen til at kattene i videoen stikker av istedenfor å angripe agurken er at kattene er uerfarne. Dersom kattene hadde kattunger de skulle beskytte eller dersom de var mer vandt til å ferdes ute ville de nok angrepet.

Ikke hyggelig å skremme katten

- Katter med atferdsproblemer kan bli verre om de utsettes for slike skremmende situasjoner over tid, forteller Roaldset.

Hun mener at man ikke burde skremme katten sin på denne måten, og sier det er viktig at katter føler seg trygge i hjemmet sitt.

Emneord: