Nye krav til politiattest i barnehage

Regjeringen skjerper kravene til politiattest i barnehager i ny forskrift. Målet er å sikre barn mot overgrep.
Onsdag, 18 november, 2015 - 14:52


– Barn skal ha en trygg og god start på livet i barnehagen. Da er det viktig at ansatte i barnehagene er egnet til jobben. Ny forskrift vil gjøre det enda tryggere for barna. Den gjør det også lettere for foreldre, ansatte og barnehageeiere å vite hvilke regler som gjelder, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til regjeringen.no.

I den nye forskriften må alle ansatte i barnehager levere politiattest før de begynner å jobbe. I mange barnehager bruker man vikarer over kortere tid, noe som har gjort at mange barnehageansatte ikke har blitt sjekket godt nok. Nå må alle levere politiattest før de blir ansatt, selv om de kun skal jobbe der i et kort vikariat. De nye bestemmelsene trer i kraft 1. desember.

Mer informasjon i politiattesten

Ifølge Regjeringen.no krever den oppdaterte forskriften at det utgis mer informasjon i politiattesten enn før. Personer som er dømt for seksuelle misbruk av mindreårige har aldri kunnet jobbe i barnehage, men nå stilles flere krav. Nå vil også personer som er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for annen vold og misbruk mot voksne og narkotikaforbrytelser få oppført dette på politiattesten.

Røe IsaksenKunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener ny forskrift gjør det tryggere for barna. Foto: Marte Garmann 

– Med ny forskrift må barnehageeiere vurdere om andre anmerkninger enn seksuelle overgrep mot mindreårige gjør personen uegnet, sier Røe Isaksen.

Har personen andre anmerkninger, er det opp til barnehagen å bestemme om dette vil ha innvirkning på deres jobb i barnehagen. Den nye forskriften tydeliggjør også at barnehager har retten til å innhente oppdatert informasjon fra politiet  om personer som allerede er ansatt.

Betryggende for foreldre

Morten Lie, pedagogisk leder i 100meterskogen barnehage i Oslo, mener den nye forskriften er en bra oppdatering.

Tror du dette gjør det tryggere for barna?

-Jeg tror det er betryggende for foreldre å vite at de som jobber i barnehager har plettfritt vandel. Jeg syns det er bra at politiattestene opplyser om mer enn seksuelt misbruk mot barn. Man vil jo at barna skal være trygge i barnehagen.

Vil det bli vanskeligere å få tak i vikarer når dere trenger det?

-Det er vanskelig å skaffe vikarer i utgangspunktet, så det vil jo bli vanskeligere da. Men man vet jo ikke om vikarer man får inn på dagen har prikk på rullebladet, så det er en viktig endring.

Den nye forskriften kan leses her: Forskrift om politiattest i barnehager

Emneord: