Snuoperasjon av regjeringen - privatpersoner får importere vitaminer

Etter omfattende press fra privatpersoner, organisasjoner og støttegrupper, har regjeringen besluttet at private likevel får importere kosttilskudd.
Tirsdag, 17 november, 2015 - 14:56


– Folk har vært veldig engasjerte. Jeg har blitt kontaktet av mange fortvilte personer som importerer kosttilskudd og vitaminer selv, forteller Bård Hoksrud, som er medlem av Helse- og omsorgskomiteen for Fremskrittspartiet.

Regelverket rammet skjevt

For å stanse import av ulovlige og falske legemidler, vedtok Stortinget i fjor en lovendring som trådte i kraft fra 1. oktober i år. Imidlertid har regelverket vist seg å ramme skjevt, fordi ordlyden også innbefattet import av vitaminer og kosttilskudd til privat bruk.

Regjeringen har derfor besluttet å myke opp regelverket, og i går endret departementet forskriften for klassifisering av legemidler. Det betyr at vitaminer og kosttilskudd som inneholder mer enn en tillatt døgndose i Norge ikke lenger automatisk klassifiseres som legemidler, noe som åpner for at privatpersoner igjen kan importere slike varer.FornøydBård Hoksrud (FrP) er svært fornøyd med Helsedepartementets avgjørelse. Foto: Privat

FrPs Bård Hoksrud er blant dem som har jobbet for å få opphevet importforbudet. Han påpeker at mange privatpersoner av ulike årsaker bruker kosttilskudd som en viktig del av kostholdet sitt og derfor trenger høyere doser enn det disse tilskuddene tradisjonelt inneholder i Norge.

– I tillegg blir det veldig dyrt dersom disse varene skulle gått gjennom Legemiddelverket, sier Hoksrud, som er glad for at Helsedepartementet i går vedtok forskriftsendringen.

Delte reaksjoner

Aksjonsgruppen Vitaminaksjonen har jobbet for en snuoperasjon siden regelverket trådte i kraft. På deres hjemmeside er det i dag full jubel. Under overskriften En seier for vitaminaksjonen benytter de anledningen til å gratulere alle sine støttespillere med dagen.

Reaksjonene på forskriften er imidlertid ikke udelt positive. Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, advarer folk mot å være ukritiske til legemidler som er handlet fra utenlandske nettsider, da disse kan inneholde farlige stoffer.

– Kosttilskudd kan også forstyrre virkningen av legemidler, så man bør alltid diskutere slik bruk med legen sin først, sier Madsen.

 

Emneord: