Terror i Paris bare dager før den internasjonale toleransedagen

- Jeg tror toleranse er spesielt viktig i etterkant av det forferdelige angrepet, sier Rune Arctander assisterende generalsekretær i FN.
Mandag, 16 november, 2015 - 16:07


Etter terrorangrepet i Paris forrige helg og flyktningstrømmen til Europa mener assisterende generalsekretær i FN at det er spesielt viktig med fokus på toleranse.

- Toleranse er et utrolig viktig begrep og noe man må jobbe for. Alle er ansvarlige for å fremme toleranse. Vi har jobbet for respekt og sameksistens i alle 70 år FN har eksistert.

I går var det 20 år siden UNESCOs medlemsland møttes i Paris for å skape en erklæring for prinsipper om toleranse. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, kultur og vitenskap. I dagens flerkulturelle samfunn er det like relevant med toleranse som da erklæringen ble vedtatt.

Universal Tolerance Organization holdt for første gang Det Norske toleranseforum 14. november.

Alle er ansvarlige

Arctander sier terroristenes hovedmål er å skape frykt, og at det er viktig å forstå forskjellen på religion og det ekstremister utfører. Han mener vi må erkjenne den voksende trusselen om at noen ønsker å splitte samfunnet og at alle er ansvarlige for å unngå at terrorismen slår rot. 

- Intoleranse er ofte et resultat av uvitenhet og frykt for det ukjente, og derfor tror jeg det er viktig i skole og undervisning å lære om dette. Det er også viktig med fri tilgang av informasjon, fri presse og mangfold. Til syvende og sist har alle et ansvar for ikke å spre intoleranse og man må kunne stå for sine egne uttalelser, sier Arctander.

Her er FNs egne liste for å bekjempe intoleranse

- Gjennom lovgivning: enhver stat har plikt til å følge menneskerettighetslovene, samt forby hatkriminalitet og diskriminering av minoriteter.

- Gjennom utdanning: intoleranse er ofte et resultat av uvitenhet og frykt for det ukjente. Barn må lære om toleranse og menneskerettigheter.

- Gjennom tilgang til informasjon: en fri presse og mangfold av meninger er viktig for å bekjempe de som sprer intoleranse i det offentlige rom.

- Gjennom personlig refleksjon: alle har et ansvar for å ikke spre intoleranse.

- Gjennom å finne lokale løsninger: selv om verden blir mer og mer global, finnes løsningene på lokalt nivå og hos enkeltindividet. Vi er alle en del av løsningen.

Emneord: