Alternativt partimøte med rap og mingling

Norges nye annerledesparti holdt åpent møte i dag, helt uten appeller.
Torsdag, 21 januar, 2016 - 15:49


–  Vi vanlige folk står ute i kulden mens makteliten sitter og koser seg i et flott bygg, sier Leo Valen.

Han og partikameratene står foran Stortinget. Frostrøyken står rundt de ni menneskene som har møtt opp på pressekonferansen til Norges nye parti, Alternativet. ABC Nyheter meldte i forrige uke at partiet skal lanseres i februar. Nå er de nye politikerne i gang med å skaffe partiet oppmerksomhet og samle inn 5 000 underskrifter for å kunne stille til stortingsvalg neste år.

Skuldrene er høye og kroppene sammentrukne på grunn av sprengkulden. De rister på bein og armer for å holde varmen, men humøret er på topp.

Blir bedre kjent

I bakgrunnen ruver Stortinget i varme, beige farger. De vil inn i varmen, disse kvinnene og mennene som står i flokk og fryser.

Men det er lite som forklarer de forbipasserende i Spikersuppa hva som foregår. Noen nysgjerrige blikk rettes mot flokken og de hjemmelagde fargerike pappfigurene med Alternativets bokstav, Å, og flaggene som er plantet i januarsnøen. Ellers er det ingen plakater, appeller eller brosjyrer å se.

– Vi blir jo mye bedre kjent med de som har dukket opp og kan diskutere mer sammen, enn om vi bare hadde hatt en leder som holdt appell om vår politiske visjon, sier Valen.

Vil ha uerfarne folk

Leo ValenPartimedlem Leo Valen er opptatt av å møte folk der de er. Foto: Magnus KallelidDe vil være et annerledesparti. De vil ha flere folkeavstemninger. Internett skal tas mer i bruk for å lytte til folk flest.

Representantene deres skal ikke sitte mer enn én periode på Stortinget. Selv om det innebærer at stortingspolitikerne ikke har erfaring, forteller de om søsterpartiet i Danmark som har flere uerfarne på Folketinget.

– Vi liker ikke den politiske skittkastingen. Det er for lite kontakt mellom de som utfører politiske vedtak og de som burde bestemme, altså folket, mener Valen.

Lite pressedekning

De to partilederne, Marianne Grøtte og Kay Asbjørn Schjørlien, tar imot de som slutter seg til flokken med håndtrykk og smil. Alternativet har kalt det et åpent møte eller en pressekonferanse. Utenom Journalen er det ingen pressefolk å se.

Men det ferske partiet har vært på Politisk kvarter på NRK denne morgenen, så mediene begynner å få øynene opp for dem. Partileder Grøtte er ved godt mot selv om det foreløpig er tynt i rekkene i den lille partitroppen.

Partileder Marianne GrøttePartileder Marianne Grøtte er entuastisk for det nye partiprosjektet. Foto: Magnus Kallelid– Vi er fulle av entusiasme, for dette blir et morsomt prosjekt. Vi er folk som vil snakke med andre folk. Så vil vi lage politikk ut fra hva vi kommer fram til, sier Grøtte.

Alternativet har nemlig ikke klarlagt hvilke politiske kampsaker de skal fronte, fordi det er medlemmene som skal bestemme.

–  Vi er i en tidlig fase, og det gir en mulighet til å være med og forme politikken fra starten av, sier partimedlem Bror Wyller. Selv er han mest opptatt av bolig- og kulturpolitikk.

Vil være realistiske

Selv om de frosne menneskene ønsker seg inn på Stortinget, trives de samtidig på utsiden i politikken. De har erklært seg som blokkuavhengige, på samme måte som Miljøpartiet De Grønne.

MDG-politiker Eivind Trædal har tidligere sagt til Journalen at han ikke ser det nye partiet som en trussel. Valgforsker Bernt Aardal mener imidlertid at det begynner å bli trangt om plassen i klimapolitikken.

Bror Wyller er opptatt av den politiske realiteten selv om Alternativet vil være uavhengige.

– Vi må forholde oss til den virkeligheten som finnes og ha en dialog med andre partier, sier Wyller.

Politisk rap

Politisk rapPartimedlem Bror Wyller har stilt seg opp på en benk for å rappe. Foto: Magnus KallelidForbipasserende i Spikersuppa denne morgenen kan nok bli overrasket når Bror Wyller plutselig stiller seg opp på en benk og begynner å rappe.

–  Alternativt kan vi gjøre masse rart. Vi kommer til å sette saker på dagsorden, rapper han og svinger med armene.

– Bra, Bror! kommer det fra den lille forsamlingen som står i en bue rundt benken. De klapper mens Wyller hopper ned fra benken.

Annerledespartiet mingler en stund til før de forfrosne avslutter den lille pressekonferansen for å ta seg en kaffe. Med de fargesprakende Å-ene over ryggen, marsjerer den lille troppen bort fra Løvebakken.

Får de samme skjebne som søsterpartiet i Danmark, vil de om kort tid kunne ta kaffepausen på Stortinget. Foreløpig er det ingen forbipasserende på tettpakkede Karl Johan som ser ut til å merke at Norges nye politiske parti rusler forbi.

Emneord: