Bilistene sliter på glatt snøføre

Antall kollisjoner og utforkjøringer har økt siden i fjor vinter.
Tirsdag, 26 januar, 2016 - 13:31


En sterk lukt av bilolje fyller neseborene, og skiftenøklene vris raskt rundt muttere og skruer i et tettpakket motorrom. Daglig leder ved Rakkestad Bil & Service Ragnar Magnussen kommer med raske skritt ut fra kontoret.

– Emil! Kan du bli med meg og levere en bil til en kunde, roper han ut fra kontordøren.

Magnussen har jobbet på dette verkstedet siden han var en liten gutt. Nå jobber både han og kona Anita Isebakke Magnussen sammen. Sønnen Emil hjelper også litt til når det trengs. Gradestokken har bikket 15 kuldegrader og snøen ligger som bomull rundt verkstedet.

Stor pågang i vinter

Ragnar MagnussenDet er god stemning, til tross for at det er mye å gjøre. Foto: Henriette LienKonserindirektør innen nettverk og nettverksutvikling i Viking Redningstjeneste Svein Setrom forteller at det helt klart har vært en krevende vinter.

– Vi har hatt veldig mye å gjøre hittil i vinter, men det har vært mest tekniske problemer vi har måttet bryne oss på, sier Setrom.

De speilglatte veiene har skapt mye trøbbel hittil i vinter. Sammenlignet med januar i 2014, har det vært en økning i antall uhell og ulykker.

– Det vi ser basert på tall fra hele landet, er at utforkjøringen har økt med 20 prosent fra i fjor, og antall kollisjoner har også hatt en økning med 15 prosent, forteller Setrom.

Rakkestad Bil & Service er en av de mange bilverkstedene som får kjenne på dette. Det blir levert inn biler daglig, og det er hektiske dager på jobb.

– Vi har mye å gjøre på denne tiden av året. Det er mange som sliter med tekniske problemer. På det kaldeste har det vært 28 kuldegrader her i Rakkestad og da har vi ofte behøvd å kjøre ut og hjelpe til med startvansker, men det er ikke bare startvansker som kan være et problem i kulden, det er også større problemer som kan oppstå på glatt snøføre forteller Magnussen.

Vanlig med kollisjonsskadede biler

Den gigantiske garasjeporten knirker i det den slipper inn et vindpust av kald vinterluft. Snøkrystallene danser seg inn på det oljedekkede gulvet. En liten sort bil blir kjørt inn og parkeres foran den røde metalldøren inn til kontoret. Airbaggene i  bilen har blitt utløst, og glasskårene fra det knuste vinduet fyller setene og dashbordet i bilen. Magnussen forteller at det er en to år gammel Suzuki swift som har vært utenfor en ulykke.  Suzuki swift 2014Magnussen forteller at denne bilen tilhører hjemmesykepleien i Rakkestad. Foto: Henriette Lien

– Vi får ofte inn biler som dette her, spesielt på vinteren, men også ellers. Gårdsplassen her ute er jo full av biler som har vært i ulykker. De fleste ulykkene på vinteren skjer ved oppbremsing, forteller han. 

Få rolige dager

Bilene står på rekke og rad utenfor garasjeporten. Det er flere titalls biler som trenger reparasjoner i stor eller mindre grad.

– Vi holder ikke kun på med reprasjoner av privatbiler. Vi kjøper og selger forsikringsbiler også. Det er det ikke så mange bilverksteder som holder på med. Så vi har nok å finne på her. Det blir ikke mange rolige dager, sier en smilende Magnussen.

Emneord: