Derfor takler nordmenn vinteren godt

Nordmenn vet hvordan vi koser oss i mørketiden. Derfor takler vi vinteren bedre enn andre.
Onsdag, 20 januar, 2016 - 14:34


Det er forskning.no som omtaler studien som er gjort av den amerikanske doktorgradstudenten Kari Leibowitz. Hun tar utgangspunkt i to studier. En av dem viser at det ikke er noen økning av mentale plager blant tromsøværinger om vinteren. Den andre er en studie hun har gjort sammen med professor Joar Vittersø ved UiT.

Leibowitz utformet et spørreskjema til undersøkelsen, men oppdaget at spørsmålene hun ville stille ble feil etter å ha tilbragt tre måneder i Tromsø. Spørsmålene var for farget av hennes egen kulturelle bakgrunn fra New Jersey, et sted hvor hun sier ingen gleder seg til vinteren.

I stedet for å stille spørsmålene hun tenkte om vinterdepresjon, utførte hun derfor et studie for å se på folks innstilling til vinteren, og nordmenns tankemønstre om vintertiden. Både folk fra sør og nord i Norge ble spurt, og resultatene viste at folk fra nord har bedre holdning til vinteren.

Positive assosiasjoner

– Det Vittersø og jeg fant var at positive tankemønstre om vinteren er knyttet til livstilfredshet, positive følelser og det å søke utfordringer som kan lede til personlig vekst, sier Leibowitz til forskning.no.

Joar Vittersø understreker for nettstedet at studien ikke har blitt publisert i noe tidsskrift, og det er dermed ikke foretatt noen fagfellevurdering. Han mener Leibowitz var i stand til å se nordmenn gjennom andre kulturelle briller, og at vi kanskje ikke er så misfornøyde med vinteren som vi tror.

Det forskeren så var at for nordmenn er ikke vinteren bare kulde og snø, men også en periode med stearinslys, skigåing, hytteturer, og mange andre ting som vi anser som koselige og hyggelige. Det er altså det koselige og varme ved nordmenns vinterkultur som gjør at vi har en bedre innstilling til den kalde årstiden, og gjør oss i bedre stand til å takle den.

Emneord: