Lyden av tortur

Tirsdag inviterte Norges fredsråd til åpent seminar på Fredshuset i Oslo. De rettet fokuset mot flyktningsituasjonen i Eritrea.
Mandag, 18 januar, 2016 - 15:06


Den svensk-eritreiske journalisten Meron Estefanos er en av de som var i Fredshuset for å snakke om mennesker på flukt fra Eritrea.

Seminarets formål

—  Med god grunn har det internasjonale fokuset på flyktninger det siste året vært rettet mot Syria, samtidig er det viktig å ikke glemme de som flykter fra andre ekstreme situasjoner som de fra Eritrea. Formålet med seminaret er å rette fokus på flyktningkrisen i sin helhet, med spesiell vekt på den risikoen eritreiske flyktninger møter på en lang og farefull ferd mot Europa, forteller Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd.

Ifølge Amnesty-rapporten fra 2013 «Eritrea - 20 years of independence, but still no freedom», lever sivilbefolkningen i Eritrea i konstant frykt for vilkårlig fengsling og tortur. På undersøkelser fra Reporters Without Borders får landet lavest score i verden på pressefrihet, og ifølge UNHCR har nærmere 321.000 mennesker flyktet fra landet det siste tiåret alene.

— Eritrea er i en veldig spesiell situasjon. Eritreere representerer en av de største flyktninggruppene i verden, og det er en høyere andel av den eritreiske befolkningen som bor utenfor enn i sitt eget hjemland, sier Langemyr.

Tyvveåringen som forsvant

Seminaret åpner med en visning av filmen “Lyden av tortur”. En dokumentarfilm som tar for seg Estefanos arbeid med å finne eritreiske Timinit, en 20 år gammel jente som forsvant etter at hun nådde grensa til Israel.

— I etterkant av visningen, blir det en samtale mellom politisk rådgiver i NOAH, Mohammad Fitwi og Meron Estefanos hvor vi åpner for spøsmål og debatt, sier Langemyr.

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

Emneord: