Rekordlav rente på studielån

Fra 1. mars vil den flytende renten på studielån være på 1,933 prosent.
Mandag, 18 januar, 2016 - 12:13


– Renten som gjelder fra 1. mars vil være 0,1 prosentpoeng lavere enn dagens rente,  som er 2,031 prosent, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.

Flytende rente på 1,933 prosent er den samme renten som å velge fast rente i tre år. Prosentpoengene som omhandler fastrente fra 1. mars vil bli offentliggjort i månedsskiftet januar-februar.

Fra børs til boliglån

Den nye beregningsmodellen i statsbudsjettet gjelder fastsettelse av renten i Lånekassen, Statens Pensjonskasse og Husbanken. Den nye modellen i Lånekassen trer i kraft fra 1. mars 2016 og varer til 30. april 2016.

– Mens renten i Lånekassen har vært basert på renteobservasjoner på Oslo Børs siden 2004, vil grunnlaget i den nye modellen være gjennomsnittet av de beste tilbudene om boliglån i markedet, sier Andreassen.

Gjennomsnittet av de beste boliglånsrentene danner renten som kalles basisrenten. Fra basisrenten gjøres det et fradrag på 0,5 prosentpoeng. Fradraget er beregnet slik at den flytende renten med virkning fra 1. mars til 1. mai blir fastsatt på samme nivå som den ville blitt med den gamle rentemodellen.

Tre av fire har flytende rente

Lånekassens rente er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finansdepartementet. Studielånsrenten blir fastsatt hver tredje måned. Kunder som ikke aktivt søker om fast rente, får automatisk flytende rente.

489 200 av Lånekassens tilbakebetalere har flytende rente på studielånet sitt, mens 147 000 har fast rente. Tre av fire kunder som betaler på studielånet sitt har altså flytende rente.

Følg renteutviklingen her. (ekstern lenke)

Les mer: Studenter får 11 måneders studiestøtte. (ekstern lenke)

Emneord: