Studenter prøver å jukse seg til stipend

2200 studenter har forsøkt å jukse til seg 35 millioner kroner.
Torsdag, 21 januar, 2016 - 08:19


Etter at Lånekassen gjennomførte en bokontroll på studenter, melder VG i dag at studenter har prøvd å svindle til seg 35 millioner kroner i stipend fra Lånekassen. Bokontrollene går ut på at Lånekassen sjekker om studentene bor på de faktiske adressene de registrerer i søknadene sine. Dersom studentene bor hjemmefra har de rett på bortebostipend.

Lånekassen opplyser i en pressemelding at 2200 studenter forsøkte å jukse seg til stipend på forrige kontroll. Nå skal Lånekassen gjennomføre nok en sjekk. Her vil de kontrollere 46.000 nye studenter om de har rett på bortebostipendet.

Alvorlig

Direktør i Lånekassen, Marianne Andreassen, sier til NRK at hun ser på saken som et alvorlig misbruk av en viktig velferdsordning.

– Lånekassen er ofte det første møtet med offentlige tjenester. Vi er opptatt av at de unge skal forstå sine rettigheter, men også sine plikter, sier Andreassen.

Får konsekvenser

Ifølge Andreassen går ikke jukset upåaktet hen. Jukserne kommer ikke til å få lånet sitt omgjort til stipend.

– I tillegg har vi iverksatt en reaksjon som gjør at de mister muligheten til fremtidig støtte for den tilsvarende perioden de har jukset oss for, fastsetter hun.

Emneord: