Tar saken i egne hender

En gruppe nordmenn tok grep for flyktningene da hjelpen uteble. Det resulterte i stiftelsen Northern Light Aid.
Torsdag, 21 januar, 2016 - 15:13


Den frivillige organisasjonen startet arbeidet for alvor rett etter jul, og gikk “live” for to dager siden. Ettersom flyktningsstrømmen kontinuerlig har økt, har også behovet for hjelp økt drastisk.

Da det ble klart at alle områdene på Lesvos ikke lenger kunne dekkes godt nok, bestemte en gruppe frivillige seg for å danne sin egen hjelpeorganisasjon.

Gruppa, som for det meste består av unge ildsjeler i midten av 20-årene, har jobbet med flyktningarbeidet på Lesvos lenge, og så raskt at behovet meldte seg for nye tiltak.

Nytt prosjekt på gang

- Forholdene på øya er svært dynamiske, sier Henrik Kjellmo Larsen i Northern Lights Aid.

– Arbeidet på sommeren var helt annerledes enn nå, og etterhvert ble det klart at det var mange av områdene som ikke var tilstrekkelig dekket når det kom til å hjelpe flytkningene som ankom øyas strender, fortsetter han.

 De fleste i organisasjonene befinner seg på Lesvos, hvor de har bygget opp et apparat, som er inspirert og drives av frivillig innsats.

Organisasjonen jobber primært på nordkysten, hvor de nå, i samarbeid med andre frivillige, jobber med å åpne et gammelt hotell som har vært stengt i 20 år. Bygget pusses nå opp, og planen er å oprette et mottakssenter for flyktningene som ankommer Lesvos.

Northern lights tar part i driftingen av prosjektet, som har fått navnet Center of Hope.

Midler skal gå til flyktningene

På spørsmål om hvor de får midlene fra, kan Kjellmo Larsen opplyse at både privatpersoner og bedrifter har bistått med midler, og at målet er at pengene skal gå uavkortet til bistandshjelp.

– Vi skal være så transparente som mulig, så folk vet hvor pengene går. Vi har erfaring med bistandshjelp, og vet derfor hvordan vi skal arbeide for å bruke pengene riktig. Det vi har opparbeidet oss av kunnskap skal vi bruke så vi sikrer at pengene kun blir brukt på flyktningene, sier Kjellmo Larsen.

Stadig flere flyktninger

Northern Light Aid og  andre frivillige organisasjoner opplever at det stadig kommer flere flyktninger over Atlanterhavet på leting etter et tryggere liv i Europa.

I januar alene har det kommet like mange som det gjorde de tre første månedene i 2015. Selv om 2015 ble året da flyktningsstrømmen eksploderte, tyder utsiktene på  på at over én milliion flyktninger vil komme i 2016.

De frvillige orgnasisjonene som arbeider på Lesvos jobber nå på spreng for å ta hånd om de som kommer.

- Vi har ingen planer om å trekke oss ut med det første. Hjelpearbeidet på Lesvos drives av de frivillige og vi skal være her så lenge vi må, sier Kjellmo Larsen.

Emneord: