Kritikk til Aftenposten

Pressens faglige utvalg med kritikk til Aftenposten for manipulert bilde.
Torsdag, 18 februar, 2016 - 12:23


Pressens faglige utvalg (PFU) behandlet i dag en klage mot Aftenposten levert av to ulike klagere som mente avisen hadde brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.11, om vern om det journalistiske fotografiets troverdighet.

Manipulert bilde

Bakgrunn for saken er et bilde Aftenposten publiserte på forsiden av A-magasinet 18. desember 2015. Bildet viser flere hester løpende mot kamera, og skulle vært markert “fotomontasje”, men ble istedet kreditert “mariait/Shutterstock/NTB Scanpix”.

Klager A er fotograf som mener Aftenposten har publisert «et manipulert forsidebilde under dekke av å være et autentisk dokumentarisk foto».

Klager B er student i fotojournalistikk, og mener bildet bryter med VVPs punkt 4.11 fordi det ikke fremgår av bildet at det er en fotomontasje.

Ikke skjult manipulasjon

Flere i utvalget satte spørsmålstegn ved klagen, blant dem Eva Sannum. I møtet uttalte hun følgende om saken:

– Jeg liker slike argumenter når det gjelder andre temaer, som reklame og kommersiell påvirkning. Jeg klarer ikke bli engasjert av dette. Jeg forstår at man ikke skal lure folk, men for meg er det åpenbart at det er et cover på et magasin og noe helt annet enn et reportasjefoto.

Sannum er en av allmennhetens representanter i utvalget.

Enstemmig kritikk

Pressens faglige utvalg mente det ville være for strengt å felle Aftenposten for brudd på god presseskikk, og landet enstemmig på at redaksjonen hadde opptrådt kritikkverdig. Det er en mildere uttalelse enn en fellelse.

Emneord: