Ønsker strafferabatt for tilståelse

Den tiltalte ønsket mildere straff på grunn av sin samarbeidsvilje, men aktor vil ikke ta hensyn til dette.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 14:37


Oslo tinghus hadde onsdag en narkotikasak hvor en mann ble tatt for besittelse av 700 gram amfetamin. Mannen tilstod med en gang og det var i denne saken ikke spørsmål om skyld, men i hvilken grad den tiltalte skal straffes. Vedkommende sitter for tiden i varetekt, og ble eskortert inn og ut av to politimenn. I tiltalen finner man flere straffbare forhold i Norge og Sverige. Dette gjelder blant annet oppbevaring av narkotika og funn av 220 000 kr i kontanter.Aktor Silje Green mener at dette vitner om involvering i narkotikasalg. Aktor hadde innkalt ett vitne og det var en politibetjent fra Manglerud distriktet i Oslo.

Uenighet om straff

Aktor foreslo en straff på to år og tre måneder, i tillegg til betaling av sakskostnadene. Selv om mannen har tilstått, fant ikke aktor noen grunn til å gi redusert straff. Dette var i første omgang fordi de sikret klare bevis på hans skyld. Forsvarer Reidar Steinsvik var negativ til at saken ikke har blitt behandlet som en tilståelsesdom og mener at tilståelsen må vektlegges i større grad. Forsvareren mener at en mer rettferdig fengselstraff ville vært et og et halvt år. Likevel foreslo forsvareren at den tiltalte burde slippe fengsel, og heller følge et narkotikaprogram.

Tiltalte var forbannet

Den tiltalte virket tydelig forbannet etter å ha hørt bakgrunnen for straffeutmålingen. Han reagerte særlig på informasjonen i vitneutsagnet til politibetjenten.

– Han står der og driver mened, sa den tiltalte som fikk anbefaling fra dommeren om å moderere påstanden.

Politibetjenten som vitnet fortalte at han siden 2010 har hatt kontakt med den tiltalte ved flere anledninger. Disse gangene har det handlet om personer som har dratt fra den tiltaltes leilighet med narkotika. Vitnet forteller at de tidligere har funnet pakkeutstyr i leiligheten hans.

Tiltalt med narkotikabakgrunn

Den tiltalte prøvde hasj for første gang da han var ni år. Han forteller i retten at han har brukt narkotika ganske fast fra han var elleve år. I 2001 ble han fengslet på grunn av sin tilknytting til narkotika. Da han slapp ut i 2004 holdt han seg nykter i flere år. På dette tidspunktet skaffet han seg utdannelse og jobb. Fra og med 2010 ble han igjen avhengig av narkotika. Det har i hovedsak dreiet seg om amfetamin og kokain.

Dommen faller tidlig neste uke.

Emneord: