Rogaland får dyrepoliti - Oslo må vente

– Logisk å velge Rogaland, sier dyrevernsorganisasjonen NOAH.
Tirsdag, 16 februar, 2016 - 13:26


Byrådet vil ha dyrepoliti i Oslo, men regjeringen har foreløpig satt det på vent. Prosjektet videreføres først med en enhet i Rogaland.

Ulike tanker om Rogaland

Siri MartinsenLeder i NOAH er glad for utviklingen i prosjektet. Foto: Bente Isefjær / NOAHNOAH er en av dem som står i spissen for å innføre dyrepoliti i hele landet. De har ulike tanker om at neste avdeling blir i Rogaland og ikke i Oslo.

– Det er mye kommersielt dyrehold som pelsdyroppdrett og lignende i de to første regionene som får dyrepoliti, derfor er det logisk å velge Rogaland som neste avdeling, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

– Samtidig tror jeg at man vil kunne fange opp flere tilfeller av tilfeldig vold om man etablerer seg i en storby som Oslo. Jeg håper at Oslo blir det neste stedet som får dyrepoliti, slik at man får utviklet kompetanse på litt andre felt enn det som er i dag, fortsetter hun.

Pilotprosjekt, ikke dyrepoliti

I august startet Mattilsynet og politiet i Sør-Trøndelag et pilotprosjekt mot dyrekriminalitet, på folkemunne kalt dyrepolitiet. Målsetningen er at hele landet skal ha dyrepoliti.

– Det er viktig å finne en metode og en samarbeidsform som kan videreføres til hele landet, sier Mona Holm-Ross, som understreker at det er snakk om “Pilotprosjektet Dyrekrim” og at termen “dyrepoliti” er litt misvisende.

Martinsen i NOAH synes ikke det er så farlig med de tekniske termene.

– Økokrims avdeling har ansvar for dette. Det skal bedres over hele landet, så det er ikke snakk om bare ett pilotprosjekt. Justisministeren har også gitt klare signaler om at dette ikke er noen midlertidig ordning. Dyrepoliti er det som kommuniseres lettest ut til publikum, men det er ikke et stort poeng hva man kaller det.

Tett samarbeid

 Jurist i Mattilsynet Region Midt og koordinator i mattilsynets krimteam, Mona Holm-Ross, forteller at prosjektet så langt har gitt oppløftende resultater.

– Det er litt tidlig å si enda, men jeg tror politiet har blitt mer bevisste på å bruke mattilsynet i saker de får henvendelser om. Målet er et tett samarbeid mellom politiet og mattilsynet, sier Holm-Ross.

Hun forteller at Mattilsynet i region Midt har opprettet et krimteam med veterinær og juridisk kompetanse, og at denne gruppen, sammen med en politiadvokat og to etterforskere, danner det såkalte dyrepolitiet. Nå skal deres kompetanse benyttes i arbeidet med å opprette en enhet i Rogaland.

– Vi har vært i kontakt med mattilsynet i regionen. Jeg tror ikke de helt vet hva de skal gjøre enda, men vi skal ha et møte kommende uke for å sikre et tett samarbeid. Det er veldig positivt at metoden vi jobber etter kan utvikles andre steder, sier hun.

Passer dyreneDyrepolitiets oppgave er å passe på at dyreveldferdsloven bli overholdt. Foto: Elisabeth Ulla UksnøyEtterforsker kriminalitet mot dyr

Statistikk fra NOAH forteller at det anmeldes 200-300 slike lovbrudd i året, men at over 80 prosent av disse henlegges. Mattilsynets anmeldelser om vanskjøtsel av produksjonsdyr blir i større grad fulgt opp enn saker der gjerningspersonen er ukjent. I rapporten kommer det også frem at Politidirektoratet mener det er store mørketall når det kommer til kriminalitet mot dyr.

Dyrepolitiets oppgave er å etterforske brudd på dyrevelferdsloven. I november 2015 falt dommen i den første saken dyrepolitiet etterforsket. Der ble en 19-åring dømt til et halvt års fengsel og livsvarig forbud mot dyrehold for et brutalt kattedrap. Nå skal enheten etterforske drapet på familiehunden Koda (1,5), som ble funnet skutt på familiens eiendom i februar.

Journalen har ikke lykkes i å komme i kontakt med dyrepolitiet i Sør-Trøndelag for kommentar.

Emneord: