Vil ha frikjennelse på grunn av menneskelige hensyn

I går møtte to unge menn i Oslo Tingrett tiltalt for narkotikabestittelse. Advokaten ønsker frikjennelse på grunn av menneskelige hensyn.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 11:52


30. april i fjor gjorde politiet et beslag på 83 cannabis-planter i en leiliget på Oslo vest. Til sammen utgjorde plantene nesten to kilo ferdig hasj. En mann (26) ble tiltalt  for å ha oppbevart og dyrket plantene, og en annen mann (24) som bodde i leiligeten ble tiltalt for medvirkning til narkotikakriminalitet.

Dyrket cannabis for smertelindring

Tinghuset i OsloForsvarerne ønsker mildest mulig straff fot de tiltalte. Foto: Emilie RydningI retten forklarer den tiltalte at han dyrket plantene på grunn av store smerter han har hatt over flere år som følge av sykdom. Medisinene han har fått av helsevesenet har ikke hjulpet, og han forklarer at han ble desperat. Han har derfor i et halvt års tid dyrket egne planter.

26-åringen er ikke den eneste som mener cannabis hjelper mot smerter eller sykdom. Flere har stått fram og sagt at cannabis hjelper mot smerter og psykiske lidelser.

Den andre tiltalte i saken, kompisen, flyttet inn til han fordi han ikke hadde noe sted å bo. Betingelsen for at han flyttet inn var at han ikke skulle fortelle noen om cannabis-produksjonen som foregikk i leiligheten. Han forklarer at han selvfølgelig har visst at plantasjen var der, men benekter enhver form for medvirkning.

Ønsker mildest mulig straff

Forsvarer til den første tiltalte argumenterer for at dette var en produksjon kun ment til eget bruk, selv om tiltalte har innrømmet at han ga vekk hasj til kompisen. Forsvarer mener retten bør legge til grunn at ingen av de to tiltalte tidligere er straffedømt tidligere når de utmåler straff.

Han sier at de ikke ville gjort dette om han ikke hadde hatt store smerter, og ber retten legge også dette til grunn. Forsvarer for den andre tiltalte mener at vedkommende ikke bør dømmes, men frifinnes. Alt han gjorde var å bo i leiligheten.

Loven er klar

Aktor sier derimot i sin prosedyre at det er begått lovbrudd, og loven er klar. Man kan mene at man har grunner som rettferdiggjør kriminelle handlinger, men de er like fullt ulovlige.

Debatten om hvorvidt cannabis skal være lovlig til medisinsk bruk er omstridt i Norge. Regjeringen har vært positive til å se på den medisisnke virkningen cannabis kan ha, men enkelte leger peker på manglende vitenskapelig bevis.

Aktor tror heller ikke på at romkameraten ikke medvirket. Han mener i utgangspunktet at 26-åringen bør dømmes til 18 måneders fengsel, mens 24-åringen bør dømmes til 10 måneder i fengsel. Begge tiltalte ser sjokkerte ut når aktor legger frem dette.

Etter rettssaken sier den første tiltate at han er nervøs for dommen, og at han føler han ble feil fremstilt av aktor i retten. Han vet han har gjort en ulovlig handling, men at han gjorde det i desperasjon over smertene han hadde. Romkameraten sier han sympatiserte, men at han aldri hjalp til med plantasjen. Han håper på frikjennelse.

Dommen faller neste tirsdag klokken 09.30.

Emneord: