Derfor bør du sjekke selvangivelsen din

31. mars kom selvangivelsen fra skatteetaten. Hvis du ikke sjekker denne nøye, kan du tape tusenvis av kroner.
Tirsdag, 29 mars, 2016 - 13:42


Derfor bør du sjekke tallene

For mange er selvangivelsen noe som kommer som en SMS-påminnelse, for så å gå i glemmeboken til skatteoppgjøret kommer. Du kan derimot ikke stole blindt på skatteetaten, det er nemlig en del ting de ikke vet om deg. Hadde du samboer i fjor, men dere har flyttet fra hverandre, kan dette ha en påvirkning på skatteutbetalingen. Det samme gjelder hvis du nettopp har flyttet sammen med kjæresten din.

Hvis du har en formue med en del som resultat av mottatt livsforsikring eller arv skal du ikke skatte av dette. Betaler du for å holde deg oppdatert på utdannelsen din etter du har jobbet har du rett på fratrekk i skatt. Også opplysningene andre sender inn om deg, som arbeidsgiver eller banken, kan være feilaktige.

Nytt i år

For de som vanligvis sjekker selvangivelsen er det også endringer i år. A-meldingen har blant annet erstattet den tidligere lønns- og trekkoppgaven, årsoppgaven og terminoppgaven. Det vil si at arbeidsgiveren din sender informasjonen direkte til skatteetaten. Samtidig skal arbeidstaker likevel få tilsendt en årlig sammenstilling av lønn, ytelser, godtgjørelser og pensjon. Fradrag for gaver til frivillige organisasjoner, arbeidsreiser og besøksreiser har også økt i år.

Dette bør du sjekke

Lønn

Alle arbeidstakere er pliktige til å sende en A-melding og årlig sammenstilling før første februar for lønn i forhenværende år. Finner du ikke denne, kan du sjekke under ”opptjent feriepengegrunnlag” i lønnslippen.

Hvor mye du har betalt i skatt

Dette opplyses det også om i A-meldingen, men du finner det også i lønnslippene dine under ”forskuddstrekk”.

Gjeld

Dette sjekker du i banken.

Formue

Dette sjekker du også i banken. Hvis du har fått utbetalt livsforskring, skal du ikke skatte av dette. Har du arvet penger, er det ikke lenger arveagviftspliktig for dødsfall etter 1. januar 2014.

Sjekk manglende opplysninger

Som nevnt tidligere kjenner du deg selv best. Opplysninger skatteetaten ikke vet om deg, må det opplyses om i selvangivelsen.

Fradragsveileder

På skatteetaten.no ligger det en egen fradragsveileder med en enkel oversikt over poster hvor du kan ha rett på skattefradrag. Lenke: http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Fradragsveileder/

Husk at du kan endre selvangivelsen din igjen og igjen helt til 30. april.

 

Les også: Slik sjekker du selvangivelsen

Emneord: