- Jeg vil ikke være naver

Hva gjør du om du ikke kan jobbe i jobben din?
Onsdag, 30 mars, 2016 - 11:46


Gerda Bergli (49) får arbeidsavklaringspenger fra NAV. Hun har jobbet siden hun var 13 år gammel og er egentlig møbelsnekker, men har jobbet som hjelpepleier på Ahus i over 20 år. Nå ønsker hun å  komme seg ut av NAV systemet. Det synes hun er vanskelig.

 Gerda BergliGerda Bergli ble langtidssykmeldt, nå ønsker hun å omskolere seg.

Vil omskolere seg

- Mange jobber for å bli uføretrygda, men det er like vanskelig å bli det som å ikke bli det, forteller hun.

Hun ønsker å få støtte til å omskolere seg slik at hun slipper å være såkalt «naver», en som lever av sosialstønad.

Hun forteller om jobben som hjelpepleier som slet på kroppen, over tid utviklet hun slitasjeskader og ble sykmeldt. Det var også rus inne i bildet, noe som gjorde at hun kom i kontakt med MAI-senteret, et lavterskeltilbud for mennesker med psykiske helseplager som man kan benytte seg av uten henvisning fra lege.

Fikk selvtillit

- MAI-senteret ble på mange måter mitt springbrett. Det ga meg selvtillit. Folk hadde bruk for meg. Det å gå rundt å ikke være til nytte er ødeleggende. Det gjør meg syk. Det å få lov til å være en del av samfunnet er veldig viktig, sier Bergli.MaisenteretI et eget aktivitetsrom for kunst kan brukerne utfolde seg kreativt.

Fra bruker til frivillig

Etter to måneder ved MAI-senteret gikk hun fra å være bruker til å bli frivillig ved senteret.

- Det å ta foten ut av døra kan være veldig vanskelig når du sliter, men det å ta kontakt med noen som kan hjelpe er veldig viktig. Du må tørre å be om hjelp, forklarer hun.

Nå venter Gerda på svar fra NAV om hun får muligheten til å omskolere seg. Drømmen er å kunne jobbe som coach.

Emneord: