Fra krig til teater

Igor Necemer var 16 år da han flyktet fra krigen i Bosnia, til Norge. Nå er han aktuell i en av hovedrollene til spillefilmen "Hjem til jul".
Torsdag, 11 november, 2010 - 14:05


Necemer spiller den serbiske flyktningen i “Hjem til jul”. Han og den albanske kjæresten er på flukt fra et krigsherjet land. I tillegg venter de barn, og trenger hjelp av legen, spilt av Fridtjof Såheim. Necemers karakter går drastisk til verk for å skaffe hjelp til sin fødende kjæreste.

– Jeg kan forstå hvorfor han gjør det han gjør. Han truer legen fordi han må. I motsetning til min karakter, ble jeg invitert til Norge siden mamma og broren min allerede var i Norge.

Necemer tror mange mennesker søker tilflukt i Norge, uten å få opphold.

– Når de gjemmer seg blir de kriminelle selv om de egentlig fortjener beskyttelse, sier Necemer til Journalen.

Bryr oss mer

Igor sier videre at han tror alle kan relatere seg til handlingen, selv om man ikke kjenner noen på flukt.

– Jeg tror jula gjør at vi vil bry oss mer om de vi er glad i, man har bare forskjellige måter å vise det på. I filmen går det vel egentlig opp for karakterene hva som egentlig er viktig i livet.

Startet tidlig

Da Igor bodde i Bosnia holdt han på med akrobatisk “rock’n roll”. Han måtte gå gjennom den underjordiske tunnelen i Sarajevo for å delta i det statlige mesterskapet, men på grunn av bomber og snikskyttere kom han seg aldri til mesterskapet. Da han kom til Norge begynte han å spille i Norges eldste gjøglerteater, Stella Polaris, før han kom inn på Teaterhøgskolen i Oslo. Etter endt studie begynte han ved Den nasjonale scene i Bergen, og nå jobber han ved Brageteatret.

Dette er Necemers første rolle i en Bent Hamer-film.

– Det er helt fantastisk å jobbe med Bent. Han får deg til å slappe av, også har han en egen evne til å få det beste ut av hver skuespiller. Men han kan være streng også, han vet hva han vil ha.

Necemer sier videre at det er en ære å få være med i denne filmen.

– Du føler deg spesiell når du får jobbe med så mange dyktige mennesker. Da er det skikkelig kult å være skuespiller, ler skuespilleren.

 

Hjem til jul” er allerede vist på ulike filmfestivaler i utlandet, og har Norgespremiere 12. november.

Tags: