Anklager Super Mario for å støtte pelsnæringen

Spillfiguren Super Mario anklages nå for å sende ut et budskap om at det er greit å bruke pels. - Dette grenser til idioti, sier spilljournalist Rune Håkonsen.
Tirsdag, 15 november, 2011 - 15:11


Verdens største dyrevernorganisasjon, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), mener at Nintendos spillfigur Super Mario oppfordrer til pelsbruk.

Ved å bruke en mårhunddrakt kalt Tanooki, sender Mario ut beskjeden om at det er ok å bruke pels, skriver PETA på sine  hjemmesider.

Jaktes for pelsen

I virkeligheten er tanuki en mårhund, som hovedsaklig finnes i Øst-Asia. Tanukien blir ofte jaktet på for sin pels, og benene brukes i asiatisk medisin. I japansk mytologi er tanukien kjent for å ha magiske krefter.

På PETAs hjemmesider skriver de at tanukiene blir jaktet på og flådd levende, og for å sette fokus på saken har dyrevernorganisasjonen selv laget et plattformspill. I spillet flyr Mario i en blodig pelsdrakt over bakken, og etter han springer en flådd tanuki.

Feil fokus

Rune Håkonsen er spilljournalist for NRK P3, og han er uenig i at Mario oppfordrer til pelsbruk.

- Ønsker PETA å sette fokus på dyremishandling, er ikke det å kritisere Mario-spillene den riktige fremgangsmåten. For meg er det ikke en sammenheng mellom PETAs mål og Mario sin bruk av magiske gjenstander som gir ham nye krefter i spillet, sier han.

Rune Håkonsen tror ikke Mario påvirker spillbrukere til å mene at pelsbruk er ok. Foto: NRK/Martin Aas.

- Å tro at Mario påvirker spillere til å bruke pels, eller mene at pelsbruk er ok, er så sprøtt at jeg nesten ikke har ord. PETA er kjent for ekstreme virkemidler i sin kamp for dyrs rettigheter, men dette mener jeg grenser til idioti, fortsetter Håkonsen.

Han tror ikke barn og voksne som bruker Mario-spillene har problemer med å skille fantasi og virkelighet.

- Selv om Mario hopper på karikerte motstandere for å overvinne dem, og ikke minst spise sopp for å få magiske krefter, fører ikke det til at barn løper rundt for å gjøre det samme, avslutter Håkonsen.

Underbevisst budskap

Linda Rognlien i Dyrebeskyttelsen Norge er usikker på hvorvidt spill påvirker brukerne direkte, men sier at Mario kan sende ut et underbevisst budskap om at pelsbruk er greit.

- Spillet kan fortelle at det er i orden å gjøre hva vi vil med dyr, og det er ikke med på å fremme respekt for dyrene, sier Rognlien.

Hun sier også at bruk av pels i underholdning, kan gi feil assosiasjoner til pelsbruk.

- Det at Mario får magiske krefter ved å gå med mårhunddrakten, gjør det å bruke pels til en positiv greie, avslutter hun.

 

 

Tags: