Henrik Syse fikk Bibelprisen

Filosofen får prisen for sitt bibelske engasjement i det offentlige rom og i søndagsskolen.
Onsdag, 2 november, 2011 - 13:00


- Dette er veldig overraskende, men selvsagt veldig gledelig. Det er en pris som gir mening for det jeg jobber med, sier filosof og prisvinner Henrik Syse til Journalen.

Ved siden av å være ansatt ved institutt for fredsforskning, er Syse også aktiv som forsker, forfatter og søndagsskolelærer.

Syse tar bevisst opp spørsmål som har med religion og tro å gjøre. Både i intervjuer, foredrag og bøker ønsker han å skape bevissthet om viktige spørsmål som angår Guds og vår egen eksistens. Nettopp med bakgrunn i slike ideer, er det at Syse får bibelprisen.

Bibelske verdier og søndagsskole

Generalsekretær i Det Norske Bibelselskap Stein Mydske sto for utdelingen av årets bibelpris. Han kan fortelle at Syse mottar prisen med bakgrunn i to hovedelementer.

- For det første bidrar Henrik Syse til å fremheve bibelske verdier i det offentlige rom ved å aktivt delta i samfunnsdebatten. For det andre har han et tydelig og entusiastisk engasjement for søndagsskolen.

Stolt og ydmyk

Hvert år deler Det Norske Bibelselskap ut prisen til en eller flere personer som har bidratt til å utvide og fornye bibelbruken. I fjor mottok sanger og skuespillerinne Inger Lise Rypdal prisen for forestillingen Kvinnen ved brønnen.

Henrik Syse er stolt over å være en del av den rekken med tidligere prisvinnere han nå føyer seg inn i. Spesielt synes han det er stas å se navnet sitt på samme liste som forfatter Edvard Hoem (prisvinner 1995) og skuespiller Svein Tindberg (prisvinner 1996).

- Å havne på samme liste som slike navn gjør meg både ydmyk og stolt. Jeg har aldri sett på meg selv som noen viktig person, men en pris som dette viser at jeg kanskje gjør noe riktig, forteller en stolt Syse.

Betyr mye

Han har tidligere blant annet mottatt prisen Young Global Leader, en pris som utdeles til unge ledere verden over. Syse mener imidlertid at å bli tildelt Bibelprisen betyr mer.

- Dette er mye større, da jeg føler det går inn på det jeg faktisk driver med. Jeg prøver å aktualisere bibeltekstene i det offentlige rom, og det er prisen et eksempel på at jeg har lyktes med.

Bibelprisen består av et eksemplar av praktboken Olavsbibelen og et innrammet originalblad fra Christian IVs bibel fra 1633.

Prisvinneren var både fornøyd og overrasket etter utdelingen. Foto: Eirik Flesjå Olsen

Ny bok

Samtidig som prisutdelingen fant sted, lanserte Henrik Syse sin nye bok “Noe å tro på”. I boken tar Syse opp spørsmål som han tror mange tenker på, men som få snakker om.

- Det er en bok som tar opp viktige, religiøse spørsmål. Jeg ønsker å ta slike spørsmål på alvor og bidra til at folk kan være åpne for de svarene som en religiøs tro kan gi oss, forteller Syse.

Han forteller at boken ikke bare er skrevet for dem med en kristen tro, men at folk flest kan ha interesse og glede av å lese boken.

- Jeg ønsker å vekke interesse hos folk flest. Jeg tror de aller fleste av oss innerst inne er på søken og leting etter sannheten ved eksistensielle spørsmål. Man får ikke nødvendigvis svar på disse spørsmålene i boken, men forhåpentligvis for den en til å tenke, avslutter Syse.

Tags: