Kvinner dominerer i Riksteatrets vårprogram

Lengsel, drømmer om et annet liv og kulturkjerringer er gjennomgangstema for Riksteatrets vårprogram.
Onsdag, 30 november, 2011 - 15:49


Med russisk rødbetsuppe, julekaker og Karius og Baktus på en flåte ned Akerselva, slapp Riksteatret i dag sitt vårprogram.

- Denne våren skal være i damenes tegn! Uten kulturkjerringer som oss, ville ikke kulturnorge vært det det er. Jeg er stolt av å være en kulturkjerring, sier Ellen Horn, teatersjef for Riksteatret.

Forestillinger som Anna Karenina av Leo Tolstoj, Frøken Julie av August Strindberg, A Dance Tribute to Ping Pong av Jo Strømgren og Karius og Baktus av Torbjørn Egner, er noe av det Riksteatret vil by kulturhus rundt omkring i Norge på. Også samtidsdramaet Natta, mamma av Marsha Norman står på programmet.

- Vi har valgt Frøken Julie og Anna Karenina, to store, kvinnelige titler, og vi har tatt til oss to ferske kvinnelige regissører. Det er vi stolte av, sier Ellen Horn.

Regissør Kristina Kjeldsberg er en av de to regissørene, og hun blir omtalt som svært lovende. Denne våren skal hun regissere Frøken Julie.

Russisk og aktuell klassiker

Gørild Mauseth og Per Kjerstad innehar hovedrollene i Anna Karenina.

- Jeg synes Anna Karenina på mange måter er et ekstremt tilfelle av et kvinneportrett, sier Gøril Mauseth.

Regissør Morten Borgersen synes teater åpner for flere muligheter, og har en klar formening om hva Anna Karenina kan si oss.

- Stykket er en moderne historie på tross av sitt klassiker-stempel, der det stilles skyhøye krav til hovedpersonen. Det handler om livet vi ønsker oss kontra det livet vi faktisk lever, der man ser at disse to ofte er ganske forskjellige. Dette tror jeg mange kan kjenne seg igjen i, sier Borgersen.

Jubilerende forestillinger

Den 12.12.2012 ville Thorbjørn Egner blitt 100 år, og dette markerer Riksteatret med å sette opp Karius og Baktus. August Strindberg feirer også 100-års-jubileum i 2012, som er årsaken til vårens Frøken Julie-oppsetning.

Riksteatret har med seg fire nyutdannede skuespillere i troppen. Ingeborg Sundrehagen Raustøl har tittelrollen i Frøken Julie og Sigurd Myhre og Ester Marie Grenersen er medspillere. Ine Marie Wilmann er medvirkende i Anna Karenina.

Tags: