Norsk Journalistlag frykter færre vil få fast jobb

– Dårlige lønns- og arbeidsvilkår er hverdagen til ansatte i svenske medievikarbyråer, sier Thomas Spence i Norsk Journalistlag. Nå ønsker svenske medievikarbyråer å etablere seg i Norge.
Tirsdag, 24 januar, 2012 - 15:39


Vikarbyrået Mediakompetens er en av de som leier ut journalister til ulike redaksjoner i Sverige. Nå ønsker Mediakompetens å etablere seg i Norge. Norsk Journalistlag er skeptiske til at slike byråer skal etablere seg i det norske markedet.

Nestleder i Norsk Journalistlag (NJ) Thomas Spence mener medievikarbyråenes inntog i Norge blant annet vil gjøre det vanskeligere å få fast arbeid som journalist.

– Dårlig arbeidsmiljø, ugunstige arbeidstider og lengre arbeidsuker enn de ansatte i mediebedriften er det de ansatte i de svenske medievikarbyråene melder om. Disse vikarene er nærmest på en daglig audition, sier Spence.

Han understreker at ingen vil kunne arbeide under slike forhold under en lengre periode.

– I Sverige snakket jeg med en journalist som klokken tre på ettermiddagen ikke visste når og hvor han skulle arbeide neste dag, fortsetter han.

– Økonomi blir viktigere enn kvaliteten

Spence tror at stor grad av gjennomtrekk i redaksjonen vil påvirke det journalistiske arbeidet negativt.

– Journalister leverer et produkt som skal sørge for en levende og engasjerende samfunnsdebatt. Journalister som arbeider under stabile forhold vil være best skikket til å levere den typen journalistikk. Jeg er redd dette hensynet vil gå på bekostning av at medievikarbyråene tilbyr billigere arbeidskraft, sier NJ-nestlederen.

Norsk journalistlag frykter også at medievikarbyråene kan bidra til å undergrave dagens tariffavtaler som NJ har vært med på å forhandle frem.

– Når det blir færre ansatte i mediebedriftene og flere ansatte i vikarbyråene vil forbundene som forhandler frem lønns- og arbeidsvilkår ha færre medlemmer i ryggen. Da vil de ikke kunne forhandle frem like gode avtaler som før, avslutter Spence.

Bekymrer studentene

Lederen av Norsk Journalistlag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Jannicke Møller Andersen, ser både positive og negative sider ved denne saken, men advarer likevel mot medievikarbyråene.

Jannicke Møller Andersen, leder i NJ ved HiOA ønsker ikke at medievikarbyråene skal etablere seg i Norge. Foto: Kristin L. Iversen

– For en nyutdannet journalist kan det bli veldig krevende å sjonglere mellom ulike medier og plattformer fra dag til dag. En dag arbeider du kanskje for radio, mens du neste dag skal skrive en sak for en avis, sier Andersen.

NJ ved HiOA hiolder for tiden på med et skriv hvor de advarer mot at medievikarbyråene skal få fotfeste i Norge. Både studenter og ansatte ved høgskolen kommer om kort tid til å motta skrivet.

– NJ ønsker ikke medievikarbyråene velkomne i Norge, understreker NJ-lederen ved HiOA.

Mediakompetens har ikke svart på Journalens henvendelser.

Tags: