Få bryr seg om ny nynorsknorm

Språkrådet har laget en ny rettskrivingsnorm for nynorsk. Oslo kommune har ingen planer om å følge opp.
Torsdag, 22 mars, 2012 - 14:14


No, ikke nå. Berre, ikke bare. Draum, ikke drøm. Høyre, ikke høre. Dette er bare noen av endringene som kommer med den nye nynorsknormen 1. august i år.

I 2005 kom det en ny bokmålsnorm, og i år er det nynorskens tur. Rettskrivingen har blitt revidert, med hensikt å gjøre nynorsk strammere og dermed enklere å bruke. Den største forskjellen er at de valgfrie klammeformene forsvinner, slik at hoved- og sideformer blir likestilt.

Hvordan ville språket vært uten nye normer? Hør her!

Små endringer

Likevel tror ikke Språkrådet at folket vil oppleve noen store forskjeller.

- Den nye bokmålsnormen i 2005 var ikke særlig merkbar, og jeg tror ikke man vil legge merke til store endringer denne gangen heller, sier Marit Hovednak, seniorrådgiver i Språkrådet.

Nynorskordboka vil komme i ny utgave til høsten, og Språkrådet vil arrangere kurs i den nye rettskrivingen. De skal også sende ut informasjonsbrosjyrer til alle landets skoler, men kan ikke tvinge noen til å følge opp endringene.

Marit Hovdenak i Språkrådet mener den nye normen er til å leve med. Foto: Thea N. Dahl.

Ingen tiltak

Selv om Opplæringsloven pålegger lærere å bruke den nye normen, blir det ikke bevilget ekstra midler eller gjort tiltak for å sikre at skriftnormen blir praktisert.

- Vi utarbeider læreplaner, men det er opp til skoleeierne å følge opp og kjøpe inn nye lærebøker. Det blir det gjort lite fra statlig hold, forteller Gudrun Lægreid,  kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

- Heller ikke Oslo kommune har noen klar plan, sier Ove Opstad. Han er fagkonsulent i lesing, skriving og norsk ved Utdanningsetaten i Oslo kommune.

- Lærerne må selv følge opp språklige endringer, og har et stort individuelt ansvar. Vi holder stadig kurs for norsklærere, og kan eventuelt ta opp noen av normendringene der. Det kommer ikke egne kurs om den nye rettskrivingen, sier Opstad.

Han forteller at det er opp til hver enkelt skole å kjøpe inn nye bøker, og at det ikke er satt av noen ekstra midler til dette.

- Det er på sin plass med nye ordlister, men dette koster mye penger. Skolene må selv finne plass i budsjettene, og man må nok regne med en overgangsperiode før normen er skikkelig på plass, fortsetter Opstad.

 

 

  • På oppdrag fra Kulturdepartementet oppnevnte Språkrådet en egen nemnd i 2009. Denne skulle utarbeide en ny skriftnorm for nynorsk.

  • Språkrådet fikk ekstra bevilgninger til arbeidet i 2010, 2011 og 2012.

  • Den viktigste endringen er at klammeformene forsvinner.

 

 

Tags: