Klær forteller om vold

Utstillingen "Hvis klær kunne fortelle" ble åpnet på Stortinget 9. april. Målet er å øke bevisstheten rundt barn som opplever vold hjemme.
Tirsdag, 19 februar, 2013 - 14:33


Denne uka er Stortingets underjordiske ganger arena for utstillingen “Hvis klær kunne fortelle”. Veggene er prydet av barneklær som forteller en helt spesiell historie.

Klærne ser ved første øyekast ut som vanlige barneklær. Det er imidlertid ikke tilfelle, for hvert plagg har sin egen, sterke historie. Klærne tilhører barn som har opplevd vold i sitt eget hjem. Utstillingen har vært på norgesturné, og har nå kommet til Stortinget.

Synes utstillingen er bra

For Ragnhild Gjerstad er ustillingen spesiell. I 2005 mistet hun sitt åtte år gamle barnebarn, Christoffer Gjerstad Kihle. Christoffer ble misthandlet til døde av sin stefar, som senere har blitt dømt til åtte års fengsel. Favorittgenseren til Christoffer er nå en del av utstillingen.

- Utstillingen er veldig bra, og har et utrolig viktig budskap, sier hun og fortsetter:

- Man leser stadig som slike saker i avisa, men når man kan ta på klærne med egne hender blir man berørt på en helt annen måte.

Målet til utstillingen er å øke oppmerksomheten rundt barn som opplever vold i hjemmet.
Utsatte småbarn

Målet med utstillingen er å øke oppmerksomheten rundt vold i nære relasjoner, og særlig i saker som gjelder de aller minste barna.

- I mange tilfeller har skaden skjedd før barna fyller tre år. Disse barna sier ikke i fra selv, og det er viktig å jobbe for å avdekke slike tilfeller, sier Øivind Aschjem.

Aschjem er mannen bak utstillingen som er i regi av nettverket Reddesmå.no.

Se video fra åpningen:

- Jeg har jobbet som familieterapeut i mange år, men å arbeide med innsamlingen av disse klærne og historiene var tøffere enn jeg hadde forventet, forteller han. Med utstillingen håper han å oppnå at flere barn tør å snakke med mennesker de stoler på om vonde ting de opplever, og å endre atferden blant foreldre.

- Man må konsentrere seg om det som skjer innenfor husets fire vegger, sier han.

_MG_6455.jpg

Nabokjerringa må frem

Alle som er involvert i utstillingen legger vekt på at vi alle må bli flinkere til å varsle om situasjoner vi er usikre på.

Lene Vågslid (Ap) er ansvarlig for utstillingen på Stortinget. Hun trekker frem at det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite.

- Vi må tørre å være litt nabokjerringer dersom vi fatter mistanke. Tenk om det var våre barn, sier hun.

Hun får støtte av Ragnhild Gjerstad:

- Jeg klarte ikke å redde Christoffer, og det er forferdelig trist. Nå vil jeg arbeide for at ingen andre skal komme i en slik situasjon.

Gjerstad har bidratt til boken Jeg tenker nok du skjønner det sjøl av Jon Gangdal. Boken handler om Christoffer-saken, og nå arbeider mormoren for at alle som arbeider med barn skal lese denne.

- Vi skal blant annet  sende den til alle landets barnehager, fordi det er så viktig at ansatte blir flinke til å se etter ulike tegn. Christoffer hadde mange skader, men det ble sagt at dette var selvskading. Man må bli flinkere til å tenke etter hvordan barnet med blåveisen virkelig har det, sier hun.

_MG_6483.jpg Samarbeid og kompetanseheving

Under tirsdagens åpning ble det diskutert hvordan man videre kan arbeide for å bedre situasjonen for barn som opplever mishandling. Barneombud Anne Lindboe var tilstede, og hun er opptatt av hvordan de ulike etatene må arbeide sammen for å bedre denne situasjonen.

- Vi må ha fokus på barn, og de ulike sektorene som har med barn å gjøre må samarbeide tett. I tillegg må politikerne fortsette å iverksette tiltak, samtidig som de må bevilge de nødvendige ressursene, sier hun.

Dette er Lene Vågslid enig i:

- Med denne utstillingen skaper vi engasjement. Nå må vi også fortsette med kompetanseheving i for eksempel barnehagesektoren.

_MG_6603.jpg

Christoffer Gjerstad Kihle har blitt et ansikt på saken om vold mot barn. For mormoren er det tøft å kjempe offentlig for saken slik hun gjør, men hun forteller at alle tilbakemeldingene hun får gjør at det er verdt det.

- Jeg fikk en gang en telefon av en dame som hadde kjøpt boka mi. Datteren hennes kom på besøk og leste den. Da hun var ferdig med boka avsluttet hun forholdet med mannen sin og dro på krisesenteret. Slike historier får meg til å fortsette. Jeg gjør dette for barna, avslutter Ragnhild Gjerstad.

 

Se og hør et utdrag av utstillingens mange sterke historier:

Tags: