Lei av tradisjonelt teater

Unge skuespillere vil gi norsk teater et ansiktsløft.
Tirsdag, 26 februar, 2013 - 13:47


Skuespillerne Even Torgan og Ferdinand Falsen Hiis er lei av det de syns er kjedelig teater. Skuespillerne gikk på folkehøgskole sammen på Romerike, og fant fort ut at de ville gjøre noe annerledes. Derfor har de, sammen med to andre, startet sin egen teatergruppe, Antiteateret.

- Ofte når vi ser den kunstformen vi er så opptatt av, så opplever vi at det er skikkelig kjedelig, sier stykkets regissør Ferdinand.

- Vi tror ikke det bare er oss som tenker det. Det har nok noe å gjøre med at tradisjonelt teater ikke er så aktuelt, det er jo ingen som snakker sånn lenger, legger Even til.

Teater til folket

Nå skal skuespillergruppa forsøke å gi nytt liv til teaterkunsten. Torsdag 28. februar er det premiere på Heimkunnskap med Elvis, et stykke skrevet av engelske Lee Hall. Handlingen dreier seg om David, en lam gutt som bor sammen med sin bror og hans kjæreste. Handlingen baserer seg blant annet på hvordan de håndterer Davids lammelse.

- Vi tror mange har glemt å fortelle den gode historien, og man lager ikke lenger teater til vanlige folk. Vi vil lage teater som er relevant for dagens samfunn, som alle kan forstå og som får folk til å tenke litt, sier Even.

Og Antiteateret mener de har valgt et stykke som kan nå hjem til det norske publikum.

- Stykket utforsker mange nyanser. For eksempel har alle karakterene på hver sin måte et spesiellt forhold til mat, og der ligger det relevans. Norge lever i en overflod av mat, noen spiser alt for mye og noen spiser ingenting, forteller Ferdinand.

Felles arena

Even og Ferdinand er enige om at initiativ fra unge er viktig. I forestillingen deres samarbeider de med unge musikkartister som skal spille til stykket.

- Vi vil lage et nettverk av unge mennesker som vil jobbe i en samlet arena, som vil jobbe for erfaringen og teatergleden. Hvis man ikke kom inn på Teaterhøgskolen kan man likevel gjøre noe selv, utenfor skolesituasjonen, sier Ferdinand.

Selv om de er opptatt av å fornye teaterformen, vil de ikke forlate den til fordel for mer populære format som TV eller film.

- Teater er den formen man føler at noe er ekte, det gjør man ikke på kino. På teater er publikum i rommet sammen med oss. Man kan sende folk rett inn i realismen, det er der fordelen å bruke teater som fortellerform ligger, mener de.

Tags: