- Utsillingen har gjort sterkt inntrykk

Lene Vågslid (Ap) tror at utstillingen "Hvis klær kunne fortelle" kan ha stor betydning når storingsmeldingen om vold i nære relasjoner blir lagt fram om et par uker.
Mandag, 25 februar, 2013 - 14:56


Fra tirsdag til fredag forrige uke ble utstillingen “Hvis klær kunne fortelle” vist i kjelleren på Stortinget. På veggene hang det klær fra barn som hadde oppleved vold i nære relasjoner, og hvert plagg hadde sin historie å fortelle. Målet var å øke oppmerksomheten rundt dette temaet, og etterhvert også øke det politiske engasjementet for disse barna. Lene Vågslid sitter i Arbeiderpartiets utvalg mot vold i nære relasjoner, og var ansvarlig for utstillingen på Stortinget. Hun har fått mye positive tilbakemeldinger i forbindelse med utstillingen. Dette tror hun er svært positivt i forkant av framleggelsen av Justisdepartementets stortingsmelding om vold i nære relasjoner, som kommer i løpet av våren.

- Utstillingen har gjort veldig stort inntrykk på alle de som har sett den, forteller hun. Hun understreker at det hovedsaklig er ansatte ved Stortinget og politikere som har sett utstillingen mens den har prydet veggene i kjellerens ganger.

_MG_6564.jpgVekker engasjement i flere partier

Vågslid er også veldig glad for at utstillingen har fått såpass stor medieoppmerksomhet, og hun håper også at det har bidratt til et større politisk engasjement til saken.

- Dette har vært en veldig fin mulighet for oss i Arbeiderpartiet til å snakke om vår politikk knyttet til dette, men jeg håper også at det har vekket politisk engasjement i andre partier.

Når stortingsmeldingen kommer i løpet av de neste ukene, tror Vågslid at utstillingen spiller en stor rolle i utfallet for hvordan dette skal arbeides med videre.

- Jeg tror og håper at denne utstilllingen vil være med i hjertene til alle stortingsrepresentantene når meldingen kommer, og at det langsiktig vil ha en invirkning på neste års statsbudsjett.

_MG_6455jpgRagnhild Gjerstad overrekker Øivind Ascjem boken Jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Foto: Marie Røssland Stolte av å vise seg fram

Mannen bak utstillingen, Øivind Aschjem fra Reddesmå.no, har ikke fått noen direkte henvendelser fra stortingspolitikere angående utstillingen. Han blir derfor glad for å høre at Vågslid opplever positive tilbakemeldinger.

- Hvis utstillingen kan bidra til en politisk endring, er det mer enn hva jeg kunne forvente.

Aschjem har likevel fått med seg at utstillingen har vekket interesse. Han viser blant annet til høyrepolitiker Torbjørn Røe Isaksens blogginlegg i forrige uke, hvor han blant annet stiller spørsmålstegn ved utstillingens direkte uttrykk. Røe Isaksen spør om det er uproblematisk å vise fram klærne til døde mennesker i en gang på Stortinget. Ascjem ser at dette er et sterkt virkemiddel, men tror at dette er helt riktig. Det er også viktig å understreke at det meste av det som stilles ut, stilles ut av folk som fortsatt er i live.

- Jeg får tilbakemeldinger fra de som stiller ut, som sier at de er stolte over å endelig kunne få fortelle historen sin, og over at de kan bidra til å hjelpe andre i liknende situasjoner. Jeg hørte blant annet fra en som stiller ut dukken sin at hun var fornøyd med at den hadde fått stortingsplass, forteller Aschjem.

_MG_6431.jpgFortsetter turneen

Utstillingen har vært på en nasjonal turné før den kom til Stortinget, og Øivind Aschjem tror at utstillingen vil vandre rundt i flere år. Han har fått flere henvendelser fra folk som ønsker å få utstillingen til sin kommune.

- Nå skal utsillingen videre til Sortland, før den drar videre til Trondheim. Så kommer den også etterhvert til Kongsberg, sier han.

Utstillingen skal også innom Barne- og Likestillingsdepartementet i April, før den vandrer videre til Nordland.

- Jeg tror at i løpet av ett år, så er utstillingen sett av over 1 000 mennesker, avslutter Aschjem.

Tags: