Frykter frihandel av film

En planlagt handelsavtale mellom EU og USA kan gjøre det lettere å importere amerikansk film til Europa. Nå slår en rekke filmregissører alarm.
Onsdag, 24 april, 2013 - 14:21


Det forventes at EU og USA vil starte forhandlinger om en ny handelsavtale, kalt TAFTA (Transatlantic Free Trade Agreement) iløpet av året, med et mål om å få til en avtale innen oktober neste år, melder BBC.

Avtalen innebærer at det vil bli lettere å importere og eksportere varer mellom USA og Europa, og Europakommisjonen har gitt uttrykk for at også audiovisuelle eksportvarer som film og musikk vil være en del av avtalen.

Nå har en rekke filmregissører startet en underskriftskampanje som oppfordrer forhandlingspartene til å utelate audiovisuelle varer fra avtalen. De frykter at en forenklet import av disse varene vil gjøre det vanskeligere for europeiske filmskapere å konkurrere om publikum.

Blant filmregissørene som har startet kampanjen er østerrikske Michael Haneke, amerikanske David Lynch og norske Joachim Trier, som har regissert filmene Reprise og Oslo, 31. august.lynch.jpgFilmskaper David Lynch er en av filmregissørene som har skrevet under på underskriftskampanjen. Foto: Père Ubu/Flickr

Tags: