Blir Nobelprisen i litteratur en norsk oddsbombe?

Jon Fosse ligger høyt på oddslistene før utdelingen kl 13.00 i dag, men en annen publikumsfavoritt er i ledelsen.
Torsdag, 10 oktober, 2013 - 11:54


Den japanske publikumsfavoritten Haruki Murakami og hviterussiske Svetlana Aleksijevitj topper oddslisten til spillselskapet Ladbrokes før dagens utdeling. Norske Jon Fosse ligger også høyt på listen, til en odds på 16 ganger innsatsen. Dramatikeren og romanforfatteren lå lenge blant mange usannsynlige kandidater med en odds på hele hundre ganger innsatsen, men har gjort flere hopp oppover på listen.

Ladbrokes innrømmer at dette har hendt fordi de på kort tid mottok flere store innsatser fra Norge. De beregner odds ut fra både innsatser og oppmerksomhet rundt forfatterne, og har tilbudt odds på Nobelprisen i åtte år. Fire av åtte ganger har de faktisk tippet riktig vinner.

Andre høyaktuelle kandidater i år er amerikanske Alice Munro, ungarske Peter Nadas og den sørkoreanske poeten og munken Ko Un. Hviterussiske Svetlana Aleksijevitj har nylig gjort et kjempebyks på oddslisten, og ligger nå helt på topp. Hun er kjent for sine dokumentarromaner om Sovjet-tiden.

Hemmelighetsfullt Nobelakademi

Prisen har blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien siden 1901. Selskapet har 18 medlemmer som velges inn på livstid. Kåringen foregår i all hemmelighet, og selskapet kunngjør dato for utdelingen kun kort tid i forveien. I år har de altså kunngjort at utdelingen skal foregå i dag kl. 13:00.

Skulle prisen gå til Fosse, blir han den første norske vinneren siden Sigrid Undset mottok prisen for 85 år siden. Kun tre nordmenn har mottatt prisen: Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og altså Sigrid Undset i 1928.

Tags: