Har sjoko noen gang ringt deg?

Skrivefeil i det norske samfunnet er mer utbredt enn det folk legger merke til.
Torsdag, 10 oktober, 2013 - 14:12


Skrivefeil i det norske samfunnet er et vanlig fenomen. Noen feil er grovere enn andre, og noen er lettere å legge merke til. Journalens utsendte journalister brukte en knapp time i Oslo sentrum på leting etter skrivefeil. Resultatet ble over 20 bilder som inneholder grammatiske feil. 

Blant feilene fant vi “nøtte godt”(nøttegodt), “sjoko ringer”(sjokoringer) og “Arbeidsbok til M(m)enneskekroppen”. Skrivefeilene som går igjen er ordelingsfeil, feil bruk av store bokstaver og tekstfeil.

Smittet fra engelsk

Språkprofessor Thore Roksvold mener grunnen til at det er lett å finne skrivefeil i det norske samfunnet skyldes det engelske språket.

Thore Roksvold- Ord skal ikke være visuelt estetisk, men lydkombinasjoner som formindler mening, sier Thore Roksvold. Foto: HiOA- Spesielt orddelingsfeiliene er smittet fra englesk. I Norge trekker vi ordene sammen i større grad, sier Roksvold.

På Facebook er det blant annet en gruppe som heter: “Bilder i kampen mot særskringsfeil”. Denne gruppen viser på en humoristisk måte hvor gal en orddelingsfeil kan være. Gruppen har over 140 000 medlemmer, og medlemmene har mulighet til å dele sine egne bilder.

Språk først, design etterpå

Språkforskeren mener at reklamebransjen har misforstått. I Oslo finnes det for eksempel butikker som heter DesignTorget og BeautySecrets SkjønnhetsSalong. Roksvold mener det er feil å la det estetiske gå foran språket.

- Ord skal ikke være visuelt estetisk, men lydkombinasjoner som formindler mening. Dette blir for dumt og det vitner om dårlig innsikt, sier Roksvold.

Han mener også at det er uheldig for norske skoleungdommer.

- Det er unødvendig å utfordre normene i språket. Ungdommer lærer av det de leser i det offentlige rom, sier språkforskeren.

Tags: